U trendu

Bez finansijskog pritiska oko venčanja

Venčanje je nešto čemu se treba radovati, važan dan prvenstveno za mladence, ali i za njihove roditelje, prijatelje, rodbinu… Dan u kome se nešto lepo dešava. Zato bi trebalo izbegavati sve neprijatne pritiske, koliko god je to moguće, računajući i onaj finansijski.
Venčanje će koštati – to je neizbežno, osim ako baš idete na varijantu „nas dvoje u farmerkama, par prijatelja kao kumovi, i pokupimo prve svedoke koje nađemo“. Međutim, venčanje ipak treba da se fokusira na ono glavno, a to je početak braka, početak nove faze u životu dva ljudska bića koja se vole. Naravno, ako novca imate zaista mnogo, i oboje uživate u tome da potrošite veliku sumu na raskošno venčanje, to je sasvim u redu, ali često ne bude takva situacija.
Često – nažalost, prečesto – mladoj ili mladoženji uopšte nije ni do raskoši ni do toga da venčanje bude basnoslovno skupo, ali ono drugo baš želi raskošno venčanje, ili ga želi neko od roditelja. Mlada je od detinjstva sanjala venčanje „kao iz bajke“, ili mladoženja baš želi da njegovo venčanje bude skupo kao i venčanje njegovog kuma (koji zarađuje 20 puta više, tako da za njega to i nije bilo naročito skupo), ili mladenci ne žele nikakvo veliko venčanje, ali roditelji jednog od njih, ili i njeni i njegovi roditelji, baš žele da im deca imaju „venčanje o kome će svi pričati“…
U takvoj situaciji često se desi da se loše oseća ne samo budući bračni partner kome stvarno nije do toliko buke i trošenja već se neprijatan pritisak prenese i na mnoge goste. Recimo, stavi im se do znanja, više ili manje diskretno, koliko bi njihovi pokloni trebalo da koštaju, kao i koliko skupa treba da bude garderoba u kojoj će se pojaviti. Ili se čak postave i direktniji zahtevi; recimo, buduća mlada zahteva od svojih prijateljica da se obuku tako-i-tako i da obavezno koriste sredstvo za samopotamnjivanje, jer će im tako odabrana odeća bolje stajati (primer je iz stvarnog života). Od onog što bi trebalo da bude radostan dan za mnoge, ili bar dan u kome će uživati, napravi se nešto u čemu velika većina ne uživa uopšte i pojavljuju se i smeškaju iz pristojnosti.
Potpuno je razumljiva želja da se jedan tako poseban dan kao što je venčanje obeleži i da se uloži trud da taj dan bude što lepši – i treba da bude. Samo ne treba izgubiti meru, niti zaboraviti da su ljubav i buduća sreća (bar se svi nadaju da će biti srećni) mladenaca ono što je tu glavno, a ne koliko venčanica, svadbeni kolač visok koliko i mladenci ili kompletno venčanje koštaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.