U trendu

Bez ljubavne svađe u kancelariji

Ono što smo rekli u naslovu trebalo bi da se podrazumeva, ali u žaru ljutnje mnogi se toga ne pridržavaju – što je jedan od razloga zbog kojih je veza s kolegom ili koleginicom problematična, i, takođe, jedan od razloga zbog kojih neke firme zabranjuju svojim zaposlenima ljubavne veze s onima koji rade u istoj firmi.
Neko bi na to rekao: pa dobro, posvađali se bračni (ili vanbračni) partneri, dešava se to, ljudski je. Jeste ljudski, ali radno mesto je predviđeno za neke druge stvari. Predviđeno je za to da na njemu obavljate posao za koji vas plaćaju (ukoliko smatrate da ste nedovoljno plaćeni za ono što radite, svoju situaciju nećete popraviti time što ćete se na poslu baviti nečim što veze s poslom nema), a ne da tu rešavate privatne probleme, niti da od privatnog života pred kolegama pravite scenu. Takvim postupkom možete oštetiti reputaciju osobe s kojom se svađate (što nekada, jednim delom, i bude cilj svađe na radnom mestu, "da svi vide kakav je on stvarno ili kakva je ona stvarno"), ali ćete neminovno oštetiti i svoju reputaciju, što vam, onda kad se razbesnite, može da ne deluje bitno, ali će vam biti važno ukoliko vas zbog toga kazne ili otpuste, što uopšte nije nemoguće. Šefovi žele zaposlene koji rade, a privatne probleme rešavaju u slobodno vreme – izuzetan slučaj se može desiti, nevolja neće ljubazno doći samo onda kad imate vremena da se borite s njom, ali svađa s partnerom ili partnerkom ne spada u takve izuzetne slučajeve.
Znamo da je nekada, kada ste baš besni, teško suzdržati se da ne planete. Ipak, odrasle osobe bi trebalo da umeju da kontrolišu svoje ponašanje, pa tako i da izbegnu ono neprikladno, koje bi im moglo doneti puno nevolja. Pored toga, ma koliko oni oko vas mogli imati razumevanja za to da ste besni, svađu s partnerom ili partnerkom na radnom mestu niko neće smatrati prihvatljivom, baš kao ni pravljenje "scene" na javnom mestu – takva vrsta sukoba je privatna stvar, i treba je rešavati privatno, ne pred svima. Zato, ma koliko vas poneo bes, potrudite se da se suzdržite i da privatne stvari raspravite van radnog mesta, kako kasnije ne biste žalili što ste se obrukali pred ljudima i/ili što ste ostali bez posla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)