Bliskost s manje reči (2)

Puno se priča o tome kako je dobra komunikacija neophodna za kvalitetnu vezu, kako bez dobre komunikacije veza ne može da opstane. I to je tačno, samo što se neretko zaboravlja da u dobru komunikaciju ne spadaju samo dugi, sadržajni razgovori – ili razgovori uopšte.
Nemojte stalno iznova analizirati probleme koje imate u vezi sve dok voljena osoba ne pobegne od vas. Prema jednom istraživanju, veliki broj parova ima iste probleme nakon deset, dvadeset, trideset godina braka kao i kada im je brak tek počeo. Oni nikada zaista ne "reše" probleme. To znači da ključ dobre veze nije beskrajna rasprava o razlikama između vas dvoje, već to da ostanete nežni i puni poštovanja jedno prema drugom uprkos tim razlikama.
Izađite na sastanak, vas dvoje. Na tihi sastanak. Provedite veče zajedno tako da ne progovorite ni reč (ne mislimo na to da ćutite dok gledate televiziju ili surfujete internetom). Pustite da vas vodi energija neizgovorenih reči.
Manje pričajte, više posmatrajte. Pažljivo posmatrajte voljenu osobu, obratite pažnju na detalje. Kako joj oči izgledaju trenutak pre nego što će se nasmejati? Na koji način drži viljušku, podiže čašu vina? Na koji način posmatra štence u igri, grlicu koja je sletela na prozor? Na koji način posmatra vas?
Setite se da voljena osoba ne mora da razume svaki detaljčić o vama da biste vas dvoje mogli da funkcionišete kao par – što znači da vi ne morate da joj saopštite svaki detaljčić, niti da joj ga ponavljate svaki put kad pomislite da je zaboravila.
Da li je uopšte potrebno reći da će više vođenja ljubavi izgraditi bliskost među partnerima?
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.