Bliznakinje i menopauza

Menopauza je nešto što se nijednoj ženi ne dopada (a zbog često neprijatnih simptoma, ne dopada se ni njihovim partnerima). Neke u menopauzu ulaze ranije, neke kasnije, i do sada se smatralo da možete proceniti kada ćete ući u menopauzu delom na osnovu svojih navika, a delom na osnovu toga kada je vaša majka ušla u menopauzu (dakle, genetski faktor). Međutim, nedavno je otkriveno da postoji još jedan faktor – za bliznakinje. O čemu se radi?

Prilikom jednog istraživanja otkriveno je da bliznakinje imaju četiri puta veće šanse da ranije uđu u menopauzu nego ostale žene. Ovo istraživanje sprovedeno je u Americi na 1.700 žena. Posebno je zanimljivo to što se ponekad rana menopauza javlja kod samo jedne od bliznakinja. Čemu uopšte ovakvo istraživanje? Naučnici se nadaju da će u nekim budućim istraživanjima moći da odrede molekularnu podlogu za razlike te vrste među bliznakinjama. To bi omogućilo preciznije procene broja preostalih jajnih ćelija, kao i trenutka početka menopauze, a to pak znači da bi parovi mogli dobiti preciznije podatke uz čiju pomoć bi planirali roditeljstvo.

Zbog čega dolazi do rane pojave menopauze kod bliznakinja? Smatra se da je to zbog uticaja procesa razdvajanja embriona. Imaju li geni uticaj na pojavu da baš bliznakinje ranije uđu u menopauzu? Pokazalo se da nemaju, i to na najjasniji mogući način – naime, nema nikakve veze da li su bliznakinje jednojajčane ili dvojajčane (dakle, genetski – pa i fizički – identične ili ne); prerana menopauza u podjednakoj meri pogađa i identične i neidentične bliznakinje.

Naravno, do kakvih god otkrića da se dođe, jasno je da će uvek biti lakše zatrudneti ranije nego kasnije, ali moguće je da će vam ovakva istraživanja omogućiti pouzdaniji i precizniji način da planirate kako roditeljstvo, tako i ostale aspekte života koji su povezani s menopauzom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.