Boje u spavaćoj sobi

Kada biraju boje za spavaću (ili bilo koju drugu) sobu, ljudi uglavnom biraju ono što im se dopada. To je sasvim u redu, samo, ne bi bilo loše uzeti u obzir kakav uticaj pojedine boje imaju na nas. Da li ste znali, recimo, da boje i te kako mogu da utiču na vaš ljubavni život i da nije svejedno kako obojite spavaću sobu? Evo kakav će uticaj kakve boje imati (reč je o psihološkom uticaju, a ne o nekakvom vračanju).
Neutralne boje – prljavobela, bež, bleda nijansa zemlje – stvaraju mekan i topao ambijent i kao takve idealne su za ušuškanost u spavaćoj sobi. Svetlobraon i oker podstiču samopouzdanje i bude osećaj sigurnosti, pa su i one dobar izbor. Pored toga, jedno opširno istraživanje pokazalo je da ove dve boje podstiču plodnost – ne zna se zbog čega, možda zbog nesvesnog povezivanja tih boja s plodnošću zemlje, ali se pokazalo da je dobra ideja za mlade parove koji se leče od steriliteta da im spavaća soba bude baš u ovim bojama.
Hladne boje, bledoplava, na primer, deluju opuštajuće, pa nije loše da poneki detalj bude u ovim bojama. Ipak, nije dobra ideja da vam cela soba bude okrečena u hladnu boju, jer se u praksi pokazalo da se ljudima onda čini da je u sobi hladnije nego što zaista jeste i da se osećaju zimogrožljivo. Ni bledozelena nije loš izbor za detalje, pošto je istovremeno dinamična i umirujuća – samo pažljivo, ako je ova boja previše živa, možete da se osetite neprijatno.
Tople boje već nisu tako dobar izbor za spavaću sobu. Narandžasta, recimo, dokazano povećava napetost i ubrzava srčani ritam, što vam u sobi u kojoj spavate baš i nije potrebno. Dopada vam se bela? Ako ne želite da vam spavaća soba liči na bolnicu ili apoteku, belu boju bi nečim trebalo razbiti – kombinovati je uz drvo (parket, nameštaj i slično) ili uz neke nežne boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.