U trendu

Bol u toku seksa nije „normalan“

Rečenica iz naslova je nešto što mnogi podrazumevaju, ali, nažalost, i dalje postoje oni kojima ta činjenica nije poznata – stide se da pitaju o tome, misle da to tako treba ili da su tome sami krivi, pa ćute i trpe. A ne bi trebalo, jer se definitivno ne radi o nečemu što je uobičajeno.
Prvi seksualni odnos za devojku je najčešće bolan, nekad više, nekad manje. Još neko vreme seksualni odnosi mogu da malo bole (nije tako uvek, ali se dešava), dok devojka ne nauči da se opusti. Nakon toga, osim kad su "ljubavne igre" grublje (što bi moralo da bude uz saglasnost oba partnera), nikakvog tu bola ne bi smelo da bude. Bol je signal da nešto nije u redu, ne nešto što je, eto, takvo, i treba ga otrpeti jer vam je takva sudbina, ili šta već oni koje seks boli obično kažu sebi.
Ne treba brkati izvesni nelagodan i ne baš prijatan osećaj kada se devojka/žena ne opusti dovoljno, ali u odnosu ipak u nekoj meri uživa, s bolom. Ono prvo znači samo da je potrebna duža predigra, ili da se žena još uvek ne oseća dovoljno opušteno s tim partnerom. Bol je znatno ozbiljnija stvar i trebalo bi mu utvrditi uzrok.
Nekada je uzrok nešto toliko jednostavno kao urinarna infekcija, ili gljivična infekcija zbog koje se vagina ne ovlaži dovoljno. Nekada je uzrok znatno ozbiljniji zdravstveni problem. Uzrok može da bude i psihološke prirode, a da dovede do fizičkih prepreka kao što je ta da žena bude toliko zgrčena da je odnos maltene nemoguć, tada i muškarca zaboli.
U svakom slučaju, ne treba samo ćutati i trpeti, niti verovati u priče da je, bar za neke, seks bolan i da se taj bol mora otrpeti. Seks ne bi smeo da bude bolan, a ako to ipak jeste, trebalo bi što pre uz pomoć lekara (ginekolog, moguće urolog, u nekim slučajevima potrebna je pomoć psihologa) utvrditi šta je uzrok bola – u najvećem broju slučajeva ispadne da je nešto što se bez većih problema može izlečiti, a posle toga oba partnera mogu zaista da uživaju, što i jeste ideja vođenja ljubavi – da oboma bude lepo, a ne da neko trpi bol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.