Bračno savetovalište, čemu to služi?

U našim krajevima se o bračnim savetovalištima još uvek premalo zna, i mali je broj ljudi voljan da ih poseti – uglavnom to budu oni koji su neko vreme živeli u inostranstvu i naučili da je, kada imate ozbiljne probleme u vezi koje ne umete da rešite, najnormalnije potražiti pomoć stručnjaka.

To „iz belog sveta“ doneto saznanje jeste tačno – ako neki problem ne umete da rešite, potpuno je normalno da tražite pomoć od iskusnijih. Ti iskusniji mogu da budu i rođaci i prijatelji, ali je ipak verovatnije da su se zaposleni u bračnim savetovalištima susreli sa mnogo više problema u različitim vezama, pa će, prema tome, imati i bolju ideju kako da se baš vaš problem reši. I to nije sve što u bračnom savetovalištu, ustanovi u kojoj radi tim stručnjaka različitih profila (lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici), može da se uradi.

U bračno savetovalište mogu da dođu osobe koje se dobro slažu i planiraju da stupe u brak i da uz pomoć stručnjaka bolje upoznaju kako svog partnera, tako i sebe samog, da saznaju ko je čime (eventualno) opterećen, kakve su tendencije voljene osobe, kakve su im crte ličnosti koje bi mogle da budu „tačke pucanja“ u vezi… Naravno, niko vam u ovoj ustanovi ne može i neće zapovedati šta da radite, ali možete dobiti viđenje sa strane i nepristrasno mišljenje, i to ukalkulisati u svoju procenu uspešnosti braka ili veze.

Ukoliko ste već u braku i imate problema, u savetovalištu se pruža pomoć u rešavanju bračnog prilagođavanja, odnosa prema deci i razrešavanja međusobnih konflikata. I opet, niko vam ne naređuje šta da radite, samo dobijate mišljenje i predlog iskusnog stručnjaka kako bi vaš problem mogao da se reši. Da li ćete savet poslušati – isključivo je na vama.

Oni koji su razvedeni mogu da dobiju savet kako da se prilagode novonastaloj situaciji, kako da zaleče emotivne povrede i kako da sačuvaju dobre odnose sa decom.

Najčešće, bračno savetovanje ne traje dugo. Uglavnom se sve odigra u toku nekoliko susreta – tokom njih se partnerima pomogne da reše krizu – a tek u ređim slučajevima traje duže. Savetovanje se obično obavlja jednom nedeljno.

Koliko je bračno savetovanje uspešno? Najviše uspeha ima kada se radi o mladim parovima u kojima se partneri još uvek vole i žele da sarađuju. Uspeh je slabiji kada se radi o parovima u kojima partneri suviše kasno dolaze na razgovor, onda kada je jedno od njih dvoje već rešilo da okonča vezu i ne želi da čuje savet koji bi pomogao da se veza nastavi. Treba uzeti u obzir i da je efekat savetovanja kratkoročan – rešava se trenutni problem i daje se savet kako da do takvog problema ne dođe u budućnosti, ali to nije nikakva garancija da nešto drugo neće poći nizbrdo.

U principu, bračno savetovalište je dobar izbor kada se „zaglavite“ u nekom problemu, a oboje i dalje zapravo želite da očuvate vezu. Ako je neko već čvrsto rešio da ode, tu savetovanje teško da će pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.