Brak, neverstvo i razvod – statistika

Kada ulaze u brak, ljudi žele da taj brak traje. Međutim, veliki broj brakova završi se razvodom, a između venčanja i razvoda često bude i poneko neverstvo. Nedavno je rađeno jedno istraživanje i možda bi vas moglo zanimati kako to sve izgleda u brojkama (brojke se odnose na američku populaciju, ali bi mogle da budu zanimljive).

Skoro 70 odsto oženjenih muškaraca i 60 odsto udatih žena je u nekom trenutku počinilo preljubu. To su dve trećine brakova. Na svakih 10-13 sekundi neko se razvede, a 50 odsto žena i 33 odsto muškaraca ostanu ljuti čak deset godina nakon razvoda. Generalno uzev, razvedenim ženama je teže da počnu nov ljubavni odnos nego razvedenim muškarcima.

U više od 90 odsto dužih brakova koji su se završili razvodom u nekom trenutku je došlo do neverstva. U toku razvoda čak i više od 50 odsto muškaraca i žena čini preljubu, ali samo oko 25 odsto njih navodi preljubu kao razlog za razvod. Osamdeset odsto onih koji se razvedu dok neverstvo traje kasnije zažale zbog razvoda, a 75 odsto onih koji se venčaju s onima s kojima su počinili preljubu se pre ili kasnije razvedu od tih osoba.

Prosečno trajanje preljubničke veze je između dve i četiri godine. Ukoliko dođe do braka s osobom s kojom se počinila preljuba, šanse za razvod i, pre tog razvoda, još neko neverstvo, znatno su veće nego u brakovima koji su sklopljeni uobičajenim putem. Ako brak nasledi veza s osobom s kojom se počinila preljuba, ta nova veza imaće sve emotivne probleme koje je imao i brak, ali i dvaput veće šanse da se raspadne. Krajnji razlog za raspad te veze bude isti kao i za raspad braka – nedostatak prave bliskosti među partnerima.

Sad, ovo su samo statistike. One mogu biti indikativne, ali statistike ne deluju na malim uzorcima, kao što je jedna veza (vaša, na primer). A kad nekog ponesu emocije, teško da će ikakvu pažnju obraćati na neke tamo brojke. Ipak, nije loša ideja pokušati da se setite da prevara, ma kakav problem bio, nije rešenje, da redovno svima koji imaju veze s tim (naročito deci, ako ih ima) donese puno bola, a da sreću donese izuzetno retko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.