Čekati da on kaže: „Volim te“?

Nekada se smatralo da je muškarac taj koji treba da učini prvi korak. U redu, mogla je žena osmehom ili nekim signalom da mu stavi do znanja da je zainteresovana, ali prvi korak morao je da bude njegov. Taj stav se promenio – mada i dalje nemali broj muškaraca i žena voli da muškarac bude taj koji će da počne, ima i žena koje se ne ustežu da učine prvi korak i priđu muškarcu koji ih zanima. Međutim, čak i one će čekati da im muškarac izjavi ljubav – i čekati, i čekati. Zašto?

Jednim delom, iz straha od toga da ne budu prenapadne. Boje se da će ljubav izjaviti prebrzo i da bi time mogle da odbiju muškarca od sebe, da ga uplaše ako se on još uvek boji vezivanja. Tu je i strah od toga da im ljubav neće biti uzvraćena – da ne da će se prerano otvoriti i učiniti ranjivim, nego da ne treba da se otvore uopšte, jer on jednostavno ne oseća isto i neće ni osećati isto, ma koliko one čekale. Ovako, ako ćute, neće biti povređene, bar im se tako čini (mada, zapravo, samo odlažu povredu, jer bi se taj nedostatak uzvraćene ljubavi kad-tad otkrio, a kasnije, kada se ona jače veže za njega, otkriće da je on ne voli bolelo bi još više).

Još jedan razlog jeste taj da žena očekuje da se, ako je voli, muškarac ne usteže da joj to i kaže. A to baš i nije uvek tako, naročito ako se radi o mlađim muškarcima ili o onima koji su se već teško razočarali. I muškarci mogu da se plaše – i plaše se – da im ljubav neće biti uzvraćena i da će biti odbijeni. Mogu i da se osećaju nelagodno prilikom verbalizovanja osećanja. Šta je, onda, na ženi da učini?

Može da nastavi da čeka – i da se načeka. A može i, ako se nalazi u ozbiljnoj vezi (stvarno je besmisleno izjavljivati ljubav nekome s kime izlazite dve nedelje), da ona bude ta koja će prva izjaviti ljubav. Nije lako otvoriti se na taj način, znamo, ali bi to i vašeg dečka moglo da ohrabri da učini isto ili da vam već na neki način, neverbalno, stavi do znanja da i on vas voli. Reči i izjave osećanja nisu baš uvek neophodni – glavno je da je ljubav tu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.