Čekati da poželi vas? (2)

Zavisi koliko vremena imate na raspolaganju (recimo, ako imate 45 godina, može se desiti da i kroz pet godina i dalje ne budete srećno venčani s tom osobom, već samo da budete pet godina stariji i još uvek usamljeni). Zavisi i od vaše procene (ne nadanja i želja, već procene) koliko će toj osobi biti potrebno da se oslobodi svojih iluzija (a i tada nije sigurno da će hteti baš vas).

U suštini, najzdraviji potezi su sledeći. Ako ste u kao-vezi, zahtevajte da to postane ili „propisna veza“, ili da prestane da bude ikakva veza, jer ovako vaš kao-partner/kao-partnerka dobijaju ono što žele, a nemaju nikakve obaveze prema vama, niti vam pružaju ono što je vama potrebno. Ukoliko ste rame za plakanje, prestanite s tim, jer na taj način samo pomažete toj osobi da se ponaša upravo onako kako se ponaša (što vama nimalo ne odgovara).

Svesni smo da je povući ovakve poteze rizično. Znamo i da povlačenje takvih poteza može dovesti do toga da se ponovo osetite usamljeno i beznadežno – da se može desiti da vas ta osoba trajno i u potpunosti ostavi. Ipak, čak i da do toga dođe, na to ne treba da gledate kao na gubitak, izuzev kao na gubitak iluzija – sopstvenih. Ako ta osoba ode iz vašeg života zato što više ne želite da joj podgrevate iluzije i da ignorišete sopstvene potrebe, onda to nije osoba s kojom biste ikada mogli da imate srećnu vezu iz jednostavnog razloga što nije, nikad nije bila, niti će ikad biti zainteresovana za vas na taj način. Vi ste joj pomoć, razbibriga, neko koga može da koristi – ali joj niste ljubav.

Takav rastanak će nesumnjivo biti bolan, jer veoma boli kada vam snovi i iluzije budu razneseni u paramparčad. Ipak, makar ćete ponovo biti slobodni da pogledate oko sebe, udahnete punim plućima i potražite nekoga ko zaista želi da bude s vama, nekoga ko će voleti i poštovati vas, a ne neku iluziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.