U trendu

Da biste se stvarno povezali s partnerom, evo koliko dugo poljubac treba da vam traje

Uživanje u zajedničkim aktivnostima i ritualima ključni su za povezivanje svakog ljubavnog para; a čini se da nas više od izlazaka ili zajedničkog vežbanja za partnera veže ljubljenje.

Osim što doprinosi osećaju povezanosti i intime, prema ekspertkinji za seks i veze dr. Čelsi Rid, hoće li nas poljubac približiti partneru zavisi od toga koliko će trajati.

Naime dr. Rid kaže da je nedavno istraživanje Instituta Gottman pokazalo da našem mozgu, da bi iskusio hemijske reakcije povezane s privrženošću i zadovoljstvom, potrebno tačno šest sekundi ljubljenja.

„Ljubljenje duže od šest sekundi pokreće hemikalije zaslužne za snažan osećaj privrženosti partneru kakav imamo na početku veze, a za koji se smatra da je postojan otprilike dve godine, nakon čega polako slabi. E pa čini se da ga i nakon tog perioda možete vratiti, i to redovnim ljubljenjem!“, kaže Rid za mind body green.

Šest sekundi ljubljenja odlično je za početak, ali Rid svoje klijente podstiče da međusobne poljupce još malo produže, tako da traju najmanje deset sekundi; da im mozak proizvede što više pozitivnih hemikalija i da tako imaju što više dobrobiti od ljubljenja.

– Spustite sve; neka vam ruke budu prazne; par sekundi gledajte jedan drugog pa se poljubite – savetuje Rid parovima i napominje da „svi tokom dana imaju desetak sekundi za sitne prepirke, pa zašto ne bi i za ljubljenje“.

„Dok se ljubite, razmislite o nečem čemu se kod partnera divite ili samo o tome kako vam je stalo do nje/njega ili o tome kako će vam nedostajati“, savetuje.

Zašto je bitno ljubiti se minimalno 10 sekundi

Za planiranje 10 sekundi ljubljenja potreban nam je stepen svesnosti i namere, što su sjajne stvari za veze – napominje Rid i dodaje da se tu takođe radi o aktivnom odabiru da se divimo svom partneru, kao i odabiru da zajedno stvaramo trenutke intimnosti i jedan na drugog gledamo kao na ljubavnika, a ne samo ‘životnog partnera’.

– Mnogima reč ‘ljubavnik’ teško pada, ali u vezi ili braku ljudi brzo postanu poslovni partneri, cimeri  prijatelji, zaboravljajući na seksualnu komponentu koja je izuzetno bitna – objašnjava Rid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar