U trendu

Da li je tačan naš prvi utisak prilikom prvog ljubavnog sastanka?

Prvi sastanak je ključan za upoznavanje sa potencijalnim partnerom i ocenjivanje njegovih vrlina i mana, ali i kompatibilnosti sa nama.

Da li je, međutim, naš prvi utisak o nekoj osobi na osnovu njenog ponašanja na prvom sastanku dovoljan da bismo znali s kakvom osobom imamo posla? Prema istraživačima Univerziteta Mekgil, odgovor glasi: DA.

Njih je, naime, zanimalo da li je prvi utisak koji formiramo o osobama s kojima želimo da imamo romansu jednak utisku koji o istim ljudima imaju njihovi dugogodišnji poznanici.

Da bi došli do tog odgovora, istraživači su pozvali 372 dobrovoljca da učestvuju u njihovom eksperimentu. Od učesnika je traženo da popune upitnik sa pitanjima lične prirode.

Na osnovu njihovih odgovora istraživači su mogli da imaju solidnu aproksimaciju ličnosti svakog od dobrovoljaca. Na ista pitanja o učesnicima eksperimenta odgovorili su i njihovi prijatelji i članovi porodice.

Nakon toga, dobrovoljci su imali priliku da se upoznaju između sebe. Njihovo upoznavanje je urađeno u tzv. speed dating formi, što znači da su oni imali svega 3 minuta da porazgovaraju sa svakom osobom koju su im istraživači dodelili.

Učesnicima eksperimenta je takođe naglašeno da date kratke susrete tretiraju kao prve sastanke. Nakon završetka upoznavanja, oni su dobili zadatak da odgovore na pitanja o ličnosti svojih potencijalnih partnera.

Verovali ili ne, istraživači su otkrili da se stavovi dobrovoljaca o ličnosti jednih drugih gotovo u potpunosti poklapaju sa ocenom njihove ličnosti od strane osoba koje ih znaju duži period.

Iz toga možemo zaključiti da je prvi utisak i te kako relevantan kada odlučujemo da li ćemo se ponovo videti sa nekom osobom ili ne.

Nadamo se da će vas ovo saznanje ohrabriti da poradite na svojim komunikacionim veštinama, kako biste uvek ostavili dobar prvi utisak kod osoba koje vam se dopadaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.