U trendu

Da li je vernost zastarela?

Kao da se sve češće postavlja pitanje da li je vernost voljenoj osobi nešto u potpunosti zastarelo, nešto što je ljudima ionako nametnuto protiv njihove volje. To pitanje obično pokreću oni koji smatraju opravdanim da prevare voljenu osobu, dok prevareni vernost ne doživljavaju u toj meri olako.
Ima onih kojima nije naročito bitno da im partner ili partnerka budu verni, važno je da su s njima, a što švrljaju sa strane, nema veze. Međutim, takvi su zaista retki – uz to neretko se vremenom promene, i neverstvo počne da im smeta, počne da ih povređuje.
Što se ostalih tiče, neverstvo ih boli. Oni koji ne smatraju bitnim da budu verni voljenoj osobi budu i te kako povređeni kad saznaju da ih je voljena osoba prevarila. Da oni zadovolje svoje seksualne potrebe van veze, to može; ali da oni budu prevareni? To im već smeta. Tada već smatraju da neverstvo nije u redu – bar dok ponovo ne prevare voljenu osobu, kada će preljubu smatrati opravdanom ili nebitnom. Neki će reći da umeju da razdvoje ljubav i seks – ali će to funkcionisati onda kada oni svoje seksualne potrebe zadovoljavaju sa strane, ili kada oni imaju seks s nekim ko je u vezi, a ukoliko ih voljena osoba prevari i kaže im da ih i dalje voli, ono je bio samo seks, neće im biti svejedno.
Da li je vernost zastarela? Zastarela je onoliko koliko je pažnja prema voljenoj osobi zastarela. Zastarela je onoliko koliko je briga za osećanja voljene osobe zastarela. Ukoliko smatrate da je u redu imati seksualne odnose sa strane, ili s nekim ko je već u vezi ili braku, upitajte se kako biste se osećali da vi budete prevareni. Da li bi vam i to bilo u redu? Ili bi vas ipak bolelo?
Ne kažemo da seks i ljubav uvek idu zajedno. Sasvim je moguće imati seksualne odnose i s osobom u koju niste zaljubljeni. Ali, ako time činite preljubu, makar i sebi govorili da vam je to samo seks i zadovoljavanje potrebe (koju je moguće zadovoljiti i samozadovoljavanjem), povređujete voljenu osobu – da li je zadovoljenje seksualne potrebe vredno toga? A ako je vredno toga, zašto ste uopšte u vezi?
Vernost je zastarela onoliko koliko su i ljubav, pažnja i briga zastareli. Ima, zaista, ljudi koji smatraju da je sve to zastarelo i nepotrebno – a onda se pitaju zbog čega se osećaju toliko usamljeno i prazno, makar se pred drugima i hvalili time da uzimaju ono što požele onda kad požele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.