U trendu

Da li ste čuli za „stešing“? Ako vam se ovo dešava, možda imate problem

„Zapitajte se zašto vam se čini da partner ne želi da vam se posveti, tako što vas drži odvojeno od porodice i prijatelja. Da li nešto krije od vas?“

Veze, nažalost, često mogu biti komplikovane.

Pogotovo kada je sve još u ranoj fazi.

I često, iako osećamo leptiriće i lepo nam je u nečemu novom, takođe osećamo i pritisak.

Jer, nije lako uklopiti se u nečiji život na dubljem nivou.

„Stešing“ je novi termin u vezama i odnosi se na situaciju kada novog partnera krijemo od okoline i obrnuto, kada on krije vas.

„Stešing“ se dešava kada jedna osoba u vezi donese svesnu odluku da sakrije svog partnera od užeg kruga prijatelja i porodice.

Bilo da okleva da vas upozna sa porodicom i prijateljima ili izbegava da se za vašu vezu sazna na društvenim mrežama.
Ovaj termin je novinarka „Metroa UK“ Elen Skot skovala još 2017. godine, međutim, tek poslednjih nekoliko godina je postao popularan.

Kako smo izašli iz karantina i kako su redovni društveni kontakti nastavljeni, postalo je očigledno da to nije bio razlog za to što su neki ljudi „skrivani“ od strane svog partnera.

U modernom dejtingu, takvo ponašanje se smatra ogromnim znakom za uzbunu. Ali da li skrivanje partnera nužno ukazuje na to da nešto nije u redu u vezi?

– Zapitajte se zašto vam se čini da partner ne želi da vam se posveti, tako što vas drži odvojeno od porodice i prijatelja. Da li nešto krije od vas? Ako ste tražili smislenu vezu sa tom osobom, ima li mnogo smisla da vas ne uključi u svoj život? – kaže psihoterapeutkinja Heder Garbut.

Međutim, obrazloženje takođe možda nije tako sumorno.

– Možda se zapravo plaše određenih prijatelja ili članova porodice – sugeriše Garbutova.

Važno je zapamtiti da je upoznavanje partnera sa porodicom stresno. Svako ima drugačiji odnos sa svojim roditeljima i prijateljima i važno je poštovati granice i privatnost, koje vaš partner želi da zadrži.

Međutim, morate biti iskreni o tome šta očekujete od veze i saopštiti te potrebe.

– Zapamtite da vaša veza nije projekat i da partner nije neko koga treba spasti. Ako tražite nešto ispunjavajuće, možda ćete morati da pronađete nekoga na koga možete više da se oslonite. Ako postoji previše komplikacija koje treba prevazići, možda ta osoba jednostavno nije za vas – zaključuje Garbutova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)