U trendu

Da li ste ikada čuli za “negativne orgazme”? Češći su nego što možete da zamislite…

Iako orgazam ima dugu istoriju povezanosti sa seksualnim uspehom i sa feminizmom u šezdesetim godinama prošlog veka, istraživači nove studije ističu da dostizanje orgazama može da stvori neželjeni pritisak.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu “Archives of Sexual Behavior”, “negativni” orgazam može ukazivati ​​na niz problema tokom seksa – od toga da je partnerima on jedini cilj, do smirivanja partnerovog ega ili zbunjujućih osećaja koje može izazvati kod ljudi, velikih vernika, ili onih koji su zarobljenu u telu pogrešnog pola.

U studiji u kojoj je učestvovalo 726 ljudi, starosne dobi od 18 do 66 godina, odgovarali su na pitanje: da li su ikada imali negativno iskustvo sa orgazmom. Većina ispitanika su bili bele rase i sa različitim rodnim i seksualnim identitetima. Istraživači ističu da “imperativ orgazma” odnosno ideja da se orgazam postigne “baš uvek” i da se to smatra nečim normalnim, zauzvrat stvara nepotrebnu uznemirenost. Pored tog društvenog pritiska, neki učesnici su naveli da još izraženiji pritisak za postizanje orgazma doživljavaju od strane partnera.

Ispitanici su otkrili da uprkos naizgled zadovoljavajućem seksu, njihovi partneri prebacuju ako orgazam slučajno ne dožive. Optužuju ih da nisu dovoljno privlačni ili da u životu imaju druge prioritete, i da to nije seksualni život

Autorka studije, Sari van Anders, profesorka Univerziteta u Kvinsu, i Sara Čedvik sa Univerziteta u Mičigenu, naglašavaju da takva vrsta seksualne prisile nikako nije poželjna.

Ispitanike su anketirali o “kvalitetu” orgazma tokom seksa. Većina anketiranih izjavila je da su orgazmi bili manje prijatni, a ponekad i slabiji i bolni tokom seksa s “negativnim” predznakom.

Često se radilo i o emocionalno nepovezanom seksu. Neki ispitanici su kazali da se u takvim situacijama čak i duhovno i emocionalno odvajaju od partnera. Pored svega, seks je često bio i bolan, a “adrenalin nije bio dovoljno jak da uguši taj fizički osećaj”, prenosi 24.sata.hr.

Autorka studije Čedvik i Van Anders nadaju se da je ovo istraživanje samo jedan mali segment u shvatanju da, na primer, doživljavanje orgazma automatski ne čini seks “sjajnim” i da ne može uništiti negativne osećaje ako se za vreme seksa oseća pritisak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)