U trendu

Dame se izjasnile: Ova muška osobina je najvažnija za dugu vezu

Pripadnice lepšeg pola će se u većini slučajeva složiti oko toga da je smisao za humor veoma važan. Ali, to nije dovoljno – postavlja se pitanje da li bi dame za vezu izabrale dobrog ili zgodnog muškarca…

Istraživanja su pokazala da je altruizam ili dobrota najvažnija osobina za žene koje traže vezu.

Takođe, podaci ukazuju da altruistični muškarci u proseku, imaju više seksa, prenosi 24sata.hr.

Istraživači su pitali neoženjene Kanađane u kojoj meri su činili dobra dela poput pomaganja drugima i davanja u dobrotvorne svrhe. Nakon toga su odgovarali na pitanja o broju partnerki i koliko često vode ljubav.

Muškarci koji su činili više dobrih dela, ujedno su imali i više partnerki i češće su imali odnose. Od onih koji su bili u vezama, “dobri” muškarci imali su veći broj seksualnih odnosa u poslednjih 30 dana od onih manje altruističnih.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Evolutionary Psychology učestvovale su 202 žene. Ponuđene su im slike i opisi raznih muškaraca. Neki su bili veoma privlačni, dok su drugi predstavljeni kao dobronamerni i spremni da pomognu.

Žene bi sebične i privlačne muškarce izabrale za kratku avanturu, dok su za dugoročnu vezu ipak birale altruistične muškarce, bez obzira na privlačnost.

Nešto starija studija, objavljena u časopisu The Journal of Social Psychology imala je slične rezultate.

Podaci su pokazali da su žene više cenile altruizam nego druge osobine kao merilo hoće li potencijalni partner biti dobar roditelj.

Žene su navele da je altruizam važan čak i kod kratkoročnih veza, ali mnogo veći procenat dama smatra da je altruizam izuzetno važan za ozbiljne veze i brak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)