Deca će vas zbližiti?

Mnogi misle da će ih to što dobiju decu zbližiti s partnerom ili partnerkom. U nekoj meri bi to moglo da ih zbliži, da ih poveže na nov način, ali deca su veliki izazov, nije nimalo lako s njima, plus, na seksualnom nivou, nekada i udalje partnere jedno od drugog.
Kada dobiju decu, partnerima se život u potpunosti promeni. Deca jesu divna, i roditeljstvo je divno, ali je i veoma naporno i nije nimalo lako privići se na taj napor. Ima poslova koje je moguće odložiti ako ste trenutno preumorni, ali s decom nije tako; ne možete ostaviti bebu gladnu i u prljavim pelenama zato što ste umorni i odložiti brigu o njoj do sutra. I ta konstantna i fizička i emotivna iscrpljenost zbog brige oko deteta može partnere da učini maltene nezainteresovanim jedno za drugo, jer jednostavno više nemaju snage ni za šta.
Pored toga, dešava se da otac svu brigu o bebi prepusti majci, izgovarajući se napornim poslom, nekad i time da mu je ta uloga nova i treba mu vremena da se privikne na nju. A, kao što smo rekli, beba ne može da čeka – majci je uloga roditelja nova koliko i ocu, i ako je jedina koja se brine o bebi, može da se oseti kao da ju je partner izdao, da se emotivno sve više vezuje za bebu i istovremeno da se emotivno sve više udaljava od partnera, jer se oseća kao da su ona i beba prepuštene same sebi, niko im tu ne pomaže.
Naravno, beba može i te kako da zbliži roditelje ako je zajedno podižu, zajedno se brinu o njoj, kupaju je, hrane, igraju se s njom… To dete je njihovo, zajedničko, nešto što su zajedno napravili, stvorili su jedan nov život i sada ga neguju i posmatraju kako raste i razvija se. To je čudesno. Ali, i tu se krije jedna zamka – ta da partneri, nakon dolaska deteta na svet, nekada počnu jedno drugo da posmatraju samo kao roditelje svog deteta, ne i kao partnere u ljubavnoj vezi, kao seksualna, senzualna bića, pa im zbog toga seksualni život postaje sve slabiji ili čak i nestane.
Da ne bude zabune: deca su divna, i naravno da nismo protiv njihovog dolaska na svet, naprotiv. Ali, ona su i velika obaveza i veliki izazov, tako da ih ne bi trebalo olako uzimati, niti smatrati da će vas ona sigurno dodatno zbližiti. Neke zbliže, da, ali neke i razdvoje, naročito ako neko zaključi da nije spreman da bude roditelj i pobegne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.