Dešava li vam se ovo tokom seksa, možda je posledica traume iz prošlosti – pojava koja zabrinjava mnoge parove

Ako ponekad plačete nakon seksa, niste usamljeni i te suze su sasvim normalne.

Suze nakon seksa mogu biti sretne suze, suze olakšanja ili najobičnija fizička reakcija koja se dogodi u određenom trenutku i nije

Plakanje nakon seksa poznato je i kao postkoitalna disforija, a može uključivati suze, tugu i razdražljivost nakon seksualnog odnosa, čak i kada je on idealan. Ova pojava može se dogoditi svakome bez obzira na pol, seksualno orijentaciju i zadovoljstvo vezom.

O njoj nije sprovedeno dovoljno istraživanja, međutim određene brojke postoje. Istraživači su, između ostalog, 2015. godine ispitali 230 heteroseksualnih žena i otkrili da je većina njih plakala nakon odnosa.

Godine 2018. sprovedeno je istraživanje u sklopu kojeg je 1208 muškaraca ispunilo anonimni upitnik – njih 41 posto iskusilo je postkoitalnu disforiju, a četiri posto je reklo da je ona za njih uobičajena.

Ovo su neki od razloga koji mogu dovesti do suza za vreme ili nakon seksa.

Nije svaka emocija koja izaziva plač loša. Verovatno ste nekada u životu doživeli suze radosnice, recimo na nekom venčanju. Ista stvar se može dogoditi tokom i nakon seksa. Možda ste jako zaljubljeni, možda ste upravo imali najbolji seks u životu, možda duže vreme niste imali odnose pa su osećaji intenzivniji.

Preplavile vas emocije
Jeste li se potpuno uživeli u trenutak? Jeste li igrali uloge za vreme seksa? Svi ovi scenariji mogu dodatno uticati na situaciju i stvoriti vrtlog emocija. Suze mogu značiti da vas je jednostavno preplavilo uzbuđenje.

Takođe, uzbuđenje vas može preplaviti i zbog reakcije vašeg tela poput jačine orgazma – sve to može dovesti do suza. Naravno, tu je i druga strana medalje – suze se mogu pojaviti zbog izostanka orgazma i frustracije jer niste dobili ono što ste očekivali.

Biološki razlozi
Prema nekim procenama 32 do 46 posto žena iskusilo je suze za vreme ili nakon seksa. Razlog mogu biti hormonalne promene koje se događaju tokom seksa, a koje mogu dovesti do intenzivnih emocija.

Takođe, plakanje je jedan od načina da osoba smanji napetost ili preintenzivno fizičko uzbuđenje. Ponekad iza svega stoji tek fizička pozadina i nema razloga za zabrinutost.

Bol
Više je potencijalnih razloga koji uzrokuju bol za vreme seksa, a fizička bol problem je koji se najčešće može lečiti. U slučaju fizičke boli za vreme seksa koja vas čak dovodi i do suza, za pomoć se obratite lekaru.

Anksioznost
Plakanje je prirodna reakcija na stres, strah i teskobu. Kada se osećate teskobno, teško je tu teskobu ostaviti po strani za vreme odnosa.

Vaše telo tada je na jednom mestu, ali vaš um je negde drugde i to može dovesti do suza. Možda vam teskobu stvara i briga oko toga jeste li ispunili očekivanja vašeg partnera. U svakom slučaju, teskoba može biti razlog zbog kojeg plačete.

Stid/Krivica
Mnogi se nađu u situaciji da za vreme seksa osete stid ili krivicu. Ponekad su za njih odgovorni problemi sa slikom tela, ponekad osoba shvati da nije planirala razvoj situacije kakav se dogodio…

Kako god, ako ste osetili stid ili krivicu za vreme odnosa, niste jedini, a bilo bi dobro da za početak razmislite o razlozima njihovog pojavljivanja.

Zbunjenost
Zbunjenost tokom seksa je još jedna nimalo neobična pojava koja može imati više razloga. Možda su neke stvari otišle u neočekivanom smeru, možda seks nije bio sjajan… Ponekad se situacija u krevetu jednostavno razvije na način koji vas ostavi s upitnicma iznad glave.

Depresija
Ako često plačete za vrijeme ili nakon seksa, to plakanje može biti znak depresije ili nekog drugog mentalnog problema koji nikako ne smete zanemariti i koji trebate rešiti.

Ostali znakovi depresije mogu biti tuga, frustracija, razdražljivost ili ljutnja, anksioznost, teškoće spavanja, umor, gubitak koncentracije ili memorije, promene u toku, neobjašnjivi bolovi i gubitak interesa za inače uobičajene aktivnosti među kojima je i seks.

Trauma iz prošlosti
Seks nekad može biti podsetnik na neugodno iskustvo iz prošlosti. Određeni pokret ili položaj mogu vas, naime, podsetiti na neku traumu i izazavati bolna sećanja. Ako se ovo događa često, razmislite o odlasku terapeutu koji vam može pomoći u suočavanju s problemom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.