U trendu

Direktor ili pregovarač: Kakva ste „ljubavna ličnost“?

Hoće li privlačnost brzo sagoreti ili će prerasti u dugotrajnu vezu? Da li je on onaj pravi, da li je pred nam budućnost ili nismo stvoreni jedno za drugo? Ovo su pitanja koja svako od nas postavlja na početku veze.

Odgovorom na ta pitanja se pozabavila ugledna antropološkinja dr Helen Fišer, autorka knjige „Zašto on? Zašto ona?“ koja tvrdi da se sasvim pouzdano može odrediti je li pred parom srećna budućnost ili ljubavni brodolom. Formula za pravu ljubav postoji, a temelji se na koktelu hemikalija mozga, tvrdi dr Fišer.

Naime, baš kao što je za ukusan koktel potrebno pomešati sastojke koji se savršeno „slažu'“ i recept za srećnu ljubav temelji se na „hemiji“, tačnije na pravoj mešavini hormona, odnosno hemikalija u mozgu koju definišu karakter i ponašanje.

U zavisnosti od toga da li je dominantan uticaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa ličnosti – istražitelj, graditelj, pregovarač i direktor, kaže dr Fišer.

Svaki od ovih tipova ljubavnika pod uticajem je određenih moždanih hemikalija pa ima svoju jedinstvenu kolekciju osobina ličnosti.

Pregovarač

Pregovarač je pod dominantnim uticajem hormona estrogena. Iako je poznat kao ženski polni hormon, imaju ga i muškarci, pa mnogi od njih pripadaju upravo ovom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, saosećajan, strpljiv, ljubazan i sposoban izraziti svoje osećanja. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne veštine, pa spretno pronalazi prave reči. Uverljivi su i prave diplomate, mada ponekad previše teoretišu.

Pregovarači iz redova poznatih su na primjer Gandi, Karla Bruni-Sarkozi i Keri Bredšo, zvezda serije Seks i grad. Pregovarači su pravi virtuozi u „rukovanju“ ljudima. Instinktivno znaju što drugi misle i osećaju. Vešto čitaju izraze lica, držanje tela, gestikulaciju i ton glasa. Skloni su introspekciji i samoanalizi, pA uživaju u putovanju kroz svoje misli.

Ni u vezi nisu površni, vole da kopaju dublje kako bi otkrili sve jake, ali i slabe tačke u svom odnosu s partnerom. Kad donose odluke, uzimaju u obzir čitav niz varijabli i razmatrajući sve načina pristupa problemu zbog čega se dobro snalaze i u nedefinisanim situacijama. Ipak, zbog prevelike potrebe da preispituju i istražuju sve mogućnosti lako zaglave u razmišljanju koje je suprotno konkretnoj akciji, te se ponekad čine neodlučnim. I u vezi su skloni da analiziraju sve do najsuptilnijih detalja, što partneru može postati prenaporno.

Ako ste pregovarač – čuvajte se svog preterano diplomatskog nastupa, kako partner ne bi pomislio da ste beskičmenjak i bez stava. Kada upoznate osobu koja vam se zaista sviđa, oduprite se svom porivu za beskrajnim i detaljnim analizama njenih vrlina i mana pa krenite u akciju.

Ako ste u vezi s pregovaračem – imajte na umu da on nije uvek direktan i otvoren, stoga čitajte i između redova. Potpuno ćete ga osvojiti ako pronađete način da dodatno stimulišete njegovu bujnu maštu. Ne ustručavajte se da pregovaraču pričate o sebi, jer on voli da čuje šta vi mislite i osećate.

Direktor

Direktori su pod dominantnim uticajem testosterona. Iako je to muški polni hormon, on je prisutan i kod žena pa mnoge pripadaju ovom tipu. Direktori su analitičari i logičari, direktni u nastupu, realni i odlučni kada se nađu oči uoči s problemima. Misaoni su tipovi i brzo donose odluke čak i kada su suočeni s teškim izborima. Genijalni su teoretičari i hrabro iznose svoje ideje spremno preuzimajući posledice.

Dobro im leži sve što se zasniva na pravilima pa su nadareni za mehaniku, matematiku, računare, finansije, arhitekturu, ali i sport i muziku. Interesi su im ponekad uski, ali ih istražuju dubinski i temeljno. Ambiciozni su i odlikuje ih takmičarski duh, žele da budu prvi i najbolji, a naouružani su brojnim veštinama, cilj najčešće i ostvaruju. Oni su istrajni i ćesto pobeđuju.

Racionalna analiza, logičko razmišljanje i objektivnost njihova su temeljna snaga, ali, direktori su često emocionalno ograničeni i suzdržani pa se, posebno kada su zaokupljeni poslom ili ličnim ciljevima, mogu činiti kao ravnodušni, daleki i hladni. Mogu biti žestoko zaštitnički raspoloženi prema onima koje vole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar