Doktorka objasnila koliko je opasna vrsta seksa koju svi obožavaju: Tako se najlakše prenose polne bolesti

Mnogi ga praktikuju, a ne znaju koliko može biti opasan.

Ginekolog Loren Striker, direktorka Centra za seksualnu medicinu i menopauzu na univerzitetu Northwestern, objasnila je šta sve žene treba da znaju o analnom seksu.

„Treba da znamo da anus nije stvoren za seks. To bi trebalo da bude jednosmerni prolaz. Vagina, s druge strane, ima debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastegljiva za penis ili dete“, ističe dr. Striker.

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekolog, koja je autor knjige „Sex Rx“, a postoji i veća mogućnost infekcija.

Prenose se polne bolesti

Rektalna gonoreja, analna hlamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije, ali analnim seksom povećava se i prenos HPV-a.

„Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovice muškaraca ima HPV“, rekla je dr. Striker. HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redovni pregled ovog dela tela osim ako se posebno ne traži.

O stolici niko ne voli da razgovara. Nova istraživanja tima sa univerziteta Northwestern pokazuju da su žene koje imaju redovni analni seks promenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

„Ali ako volite analni seks – koristite zaštitu bez obzira na sve. Kao ginekolog, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvek biste trebalo da koristite kondom za analni seks“, tvrdi Striker. Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.