Dužina muškog i ženskog života

Nekada, bar od vremena kad su ljudi počeli da vode evidenciju o tome, znalo se: žene žive duže nego muškarci. Statistički gledano, naravno – nije bilo ništa neobično da neki muškarac živi duže nego neka žena, ali, generalno uzev, žene su po pravilu živele duže – otprilike pet godina duže nego muškarci. Međutim, izgleda da se to menja.

Prema najnovijim istraživanjima, izgleda da muškarci sustižu žene. Zasad ne baš mnogo, ali ipak uočljivo – razlika u dužini života smanjila se za šest meseci. Jedan od mogućih razloga je taj što žene rade sve napornije, sve je više pušača među njima i sve su podložnije stresu – a to vodi do najčešćeg uzroka smrti, srčanog udara.

Indeks dugovečnosti pokazuje da je prosečan životni vek muškarca u zemljama razvijenog Zapada 78,1 godina, a žena 82,6 godina. Takođe, podaci pokazuju da se u poslednje 22 godine život muškaraca produžio za 3,7 godina, a žena za 1,7 godina. Otkud ovakva razlika?

Jednim delom, smanjili su se neki ranije dominantni uzroci smrtnosti među muškarcima – radi se o alkoholizmu, konsumiranju droga, smrti zbog ubistva ili side. S druge strane, kao što smo već rekli, među ženama je sve veći broj pušača, rade sve više i sve napornije poslove i sve su izloženije stresu, tako da je smrtnost među njima povećana.

Kako stvari stoje, žene i dalje žive duže nego muškarci, bar ako posmatrate prosek. Ipak, u večitoj jurnjavi žena da pokažu da su u svemu ravnopravne s muškarcima izgleda da će, makar kada je ovome reč, doći do izjednačenja. Teško da je takva vrsta izjednačenja bila u ma čijim planovima, ali tako ispada.

Nadamo se da vas ova vest nije previše uplašila. Na kraju krajeva, među podacima stoji i to da su i muški i ženski život duži nego što su ranije bili. Izjednačenje životnog veka teško da se može smatrati smetnjom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.