Emocionalno vas ucenjuje

Kada se pomenu emocionalne ucene, najčešće se pomisli na žene, iako ni mnogi muškarci ne oklevaju od toga da ih upotrebe. Ko god da ih koristi, ne bi im trebalo popuštati, jer u ljubavi ili bilo kom drugom lepom međuljudskom odnosu ne bi smelo da ima mesta za ucene.
A dešavaju se. Često. U primeru s muškarcima, jedna od čestih je kad on ženu s kojom se odnedavno viđa pokušava da nagovori na seks koji ona još uvek ne želi. Samo nagovaranje ne mora da bude loše, loše je ako se primeni nasilje ili ucena – a ima toga, kad on nju pokušava da navede da se oseća krivom jer odbija seks. Njemu je seks potreban, već je uzbuđen, biće mu jako neprijatno ako sad ne budu imali odnos… I ona popusti, jer ne želi da se on zbog nje oseti loše. Umesto toga, loše se oseća ona, jer je pregazila preko sopstvenih osećanja, sopstvene neprijatnosti (za koje njega očigledno nije briga) – i neretko ispadne da je to učinila zbog nekog ko se neće dugo zadržati u njenom životu, tek dok ne nađe nešto bolje ili dok mu ona ne dosadi.
U ravnopravnom odnosu, a ljubavna veza ili pokušaj ljubavne veze trebalo bi da budu takvi odnosi, važno je kako se osećaju oboje, i niko tu nema prava da ucenjuje ono drugo, da ga tera da se oseća krivim ako ne postupi tako-i-tako. Njemu će biti neprijatno ako vas dvoje ne budete sad imali seksualni odnos? A to što će vama biti neprijatno ako budete imale odnos koji ne želite, to ništa? Nemojte popuštati, jer tako gubite samopoštovanje i samo se osećate sve lošije.
Naravno, moguće je partnera ili partnerku nagovoriti na nešto što isprva nisu hteli a da to ne bude fizičkim ili psihičkim nasiljem, možete ih ubediti argumentima, nežnošću, umiljavanjem… Ali emocionalna ucena spada u nasilje, i nije prikladno koristiti je u odnosu za koji želite da uspe – a ako nekog nije briga za to da odnos uspe, već samo da u ovom trenutku dobije ono što želi, zašto bi vas bila briga za te želje?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.