U trendu

Evo kako odsustvo seksa utiče na žensko telo: Posledice mogu biti jako ozbiljne, upozoravaju lekari

Seksualni odnosi veoma su važni za starije, kao i za mlade, a posledice manjka intimnosti mogu biti jako ozbiljne za žene.

Svako telo reaguje na promene drugačije, takođe veliku ulogu i igraju godine u kojima se žena nalazi. Ako starije žene nemaju redovan seks, zidovi vagine se opuštaju i sledeći odnos može biti veoma bolan, kaže seksualana terapeutkinja.

1. Gubitak libida

Ukoliko svu želju za seksom držite u sebi i ne radite ništa po tom pitanju, vremenom će ona nestati. Ako ste u vezi, to može da preraste u veći problem koji se samo razovorom može rešiti. Nema leka za smanjnje libida niti određenih vitamina koji to mogu rešiti, već samo razogovor i dobra volja, piše Mondo.

2. Smanjenje vaginalne lubrikacije

Ova pojava važi za starije žene koje tokom godina zbog nedostatka estrogena gube lubrikaciju i smanjuju im se zidovi vagine.

Seksalna terapeutkinja objasnila je da žene od 20, 30 godina nemaju tih problema i da ove pojave dolaze sa godinama.

3. Opuštanje vaginalnih zidova

Ovo takođe važi za starije žene i one koje ulaze u menopauzu. Ukoliko nemaju redovan seks, svaki sledeći pokušaj može biti jako bolan.

4. Bolnije menstruacije

Odnosi tokom menstrualnog ciklusa smanjuju bolove kod žena, a kada se prekinu menstruacije se pogoršavaju i bolovi pojačavaju.

Seksualna terapeutkinja objašnjava, kada žena doživi orgazam ona zapravo doživljava kontrakcije materice što dovodi do većeg i bržeg izbacivanja krvi. Dolazi do povećanja endorfina što pomaže kod menstrualnih grčeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.