U trendu

Fer svađa

Skoro u svakoj vezi bar nekad bude sukoba, partneri se bar nekad posvađaju. U velikom broju veza to se dešava znatno češće od „bar nekad“, pa ne bi bilo loše imati neku ideju o tome kako da ta svađa bude fer, to jest, kako da vodi rešenju, a ne nastavku sukoba i sve većem nezadovoljstvu.

Ukoliko se svaki put iznova svađate oko iste stvari, to što u žestini izgovorite nema nikakvog efekta – možete stalno iznova da ponavljate kako vam smeta ovo ili ono, da ređate optužbe, ništa vam to neće pomoći. Nađite neki drugačiji način da raspravite tu stvar; ako je neophodno, potražite i pomoć sa strane.

Ma koliko vam to bilo teško (a jeste teško kad ste besni), zamislite sebe na mestu voljene osobe, zamislite kako se ona oseća, zašto se ponaša tako kako se ponaša, zašto traži to što traži. Umete li uopšte da sagledate tuđu tačku gledišta, umete li da saosećate s drugom osobom? Pokušajte (ovde ne mislimo na saosećanje s nasilnikom, kriminalcem, alkoholičarem, narkomanom, kockarom…). Neophodno je da ste u stanju da razumete jedno drugo kako biste mogli da rešite sukob.

Veoma važno: saslušajte jedno drugo. To je neophodno kako biste razumeli voljenu osobu, kako biste shvatili šta želi i zašto. Bez prekidanja njegovih/njenih rečenica, čak i ako ste sigurni da znate šta će reći; nemojte ni samo čekati svoj red da optužite i napadnete, ma koliko bili iznervirani. Slušajte, umesto da smišljate sledeći kontraargument, jer ćete samo tako moći da saznate više o sukobu i tome kako da ga rešite. I bez vike; sve zvuči znatno lošije i znatno više smeta onda kad vičete.

Vrlo je verovatno da jako želite da dokažete da ste u pravu; zaboravite na to, izuzev ako je ono drugo uradilo nešto zaista loše (znatno gore od zaboravljanja da baci đubre ili opegla košulju). Umesto toga, pokušajte da saznate više o voljenoj osobi i o tome šta vam je oboma potrebno. Na taj način se borite oko toga kako da poboljšate vezu, kako da vam oboma bude bolje.

I ne zaboravite: i za sukob i za problem je potrebno dvoje. Ko god da je kriv ili „kriv“, oboje ste deo problema, i oboje ste deo svađe. Ukoliko oboje otvoreno razgovarate i odnosite se jedno prema drugom s poštovanjem, ubrzo ćete problem rešiti, poljubiti se i pomiriti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.