U trendu

Fokusirati se na cilj

U dužoj vezi, kao i u braku, kad zajednički nešto pokušavate, nije nimalo neobično da se posvađate oko sitnica, oko detalja, kao da su ti detalji nešto najvažnije na svetu. U takvoj situaciji bilo bi dobro podsetiti se šire slike, cilja koji pokušavate da postignete.
Problem o kome govorimo najčešće nastaje kad se radi o nečemu krupnijem. Na primer, selite se ili renovirate dom, planirate venčanje i slično. Tada je veoma lako zaglaviti se na detaljima, pa i posvađati se zbog njih. Niko tu ne želi nikome da napakosti, oboje želite da to ispadne što je bolje moguće, ali to što radite je krupno, zahtevno, oboje ste pod stresom i lako je planuti – a kasnije vam uopšte nije jasno zbog čega ste se zbog te sitnice tako žučno svađali, pa se može desiti da još i izmišljate dodatne razloge za sukob kako biste opravdali potpuno iracionalan bes zbog nekog ne toliko bitnog detalja.
Naravno, detalji nisu sasvim nebitni. Ako se selite, nije bitno samo da stignete u novi dom, a onda da ustanovite da vam je odeća tokom selidbe isprljana i iscepana, posuđe porazbijano, laptop uništen… Svakako da se treba pobrinuti da i detalji proteknu u redu. Ali, pri tom, kada vas uhvati nervoza zbog stresa, setite se zbog čega to radite, koji je to cilj koji pokušavate da postignete, šta ćete dobiti jednom kad to bude za vama.
Tako, na primeru sa selidbom, može vas izluđivati pažljivo pakovanje svega (niste ni bili svesni šta sve imate dok nije postalo neophodno da to sve pažljivo popakujete tako da neoštećeno stigne na odredište), ali se možete setiti da ćete, jednom kad i poslednja kutija bude zatvorena i oblepljena trakom, moći da pređete na sledeći deo, bitniji, koji će vas dovesti bliže cilju. Takvo podsećanje, naročito ako posla oko onoga što pokušavate da postignete ima puno (kao što obično ima), može vam sačuvati razum i sprečiti vas da zaratite "na krv i nož" oko toga u koju će kutiju otići čaše, a u koju uramljeni gobleni koji su vam ostali od bake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.