Gore od prevare: Ovakve laži mogu najlakše da unište brak

Telesno ili emotivno varanje lako se prepoznaje, ali prevaru koja se odnosi na novac teško je otkriti na prvu loptu. Skrivanje podataka o dugovima i stanju na bankovnom računu jedan je od oblika varanja, naročito ako verni partner igra otvorenih karata kada je novac u pitanju.

Autori studije o „finansijskoj prevari“ definisali su spomenutu pojavu kao skrivanje finansijskog stanja (prihoda, troškova i dugova) od svog partnera.

„Finansijska prevara negativno utiče na emotivno i fizičko zdravlje, podjednako je opasna po vezu kao i seksualna afera. Sukobi oko novca su danas najčešći uzrok razvoda braka. S obzirom na ulogu finansija u održavanju stabilnosti bračne zajednice, partnerima su vrlo dobro poznate posledice finansijskog varanja“, navodi profesorka marketinga Dženi Olson.

Treba napomenuti da finansijsko varanje, uz skriveno i razuzdano trošenje novca, uključuje širi spektar pojava. Tajna štednja može doneti mnogo dobrobiti u budućnosti, ali je skrivena od partnera pa se svrstava u prevaru, piše The Times of India.

Problemi ove vrste stvaraju dosta posla finansijskim stručnjacima i magovima konsaltinga koji polako, ali sigurno preuzimaju ulogu bračnih terapeuta. Sve veći broj parova traži savete o budućim zajedničkim ulaganjima, ali i otvoreno govori o svojim navikama, potrošnji, štednji, dugovima i planovima.

„Jasno je da finansijsko varanje predstavlja prepreku efikasnom planiranju“, navode stručnjaci i pozivaju trgovinske lance i kompanije da utiču na potrošače kojima se ovaj oblik prevare partnera može dogoditi, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.