Hoće li vas brak usrećiti?

Brak je zajednica u koju se ulazi s očekivanjem da ćete tako biti srećni. Vrlo verovatno i hoćete – ako ste u brak ušli kao osoba koja već ume da bude srećna, ukoliko od braka ne očekujete čudo. Ako, na primer, ne očekujete da vas brak od inače mrzovoljne osobe koja svemu nalazi manu promeni u nekog veselog i nasmejanog.
Naime, mnogi veruju da samo uz bračnog partnera ili partnerku mogu da nađu sreću u životu ili da će posle venčanja sve u njihovom životu biti savršeno. Takva verovanja slobodno bi se mogla nazvati bajkama za malu decu. Nije da je netačno da uz bračnog partnera možete biti srećni, da će život uz voljenu osobu doprineti vašoj sreći. I bračni život vam, zaista, može doneti mnogo toga lepog. Ipak, savršenstvo? Sreća samo uz bračnog partnera, a inače se osećate mizerno? To već ne ide tako.
Da biste u bračnom životu bili srećni, morate biti sposobni da sreću nađete i sami. U redu, želite život da podelite s nekim, ali ako u životu niste sami u stanju da nađete stvari koje vas raduju i čine vas ispunjenim, nećete sreću naći ni u braku. Bračni partner doprinosi vašoj sreći, ali ne čini je u potpunosti – svakako da nećete u životu biti samo i jedino supruga ili samo i jedino suprug.
Isto je i s brakom i savršenstvom. Brak ne rešava sve vaše probleme. Može da pomogne u rešavanju nekih, ali ako vi probleme koji se svakom pojave u životu ne umete, pa ne umete da rešite, ni brak vam tu neće pomoći. Bračni partner vam je upravo to – partner, a ne dadilja.
Da li to znači da, ako ste upoznali predivnu osobu s kojom želite da provedete ostatak života, morate prvo čekati da postanete potpuno zrela, samostalna osoba, ispunjena u svim aspektima života (izuzev što nije u braku), apsolutno opremljena za rešavanje svih mogućih i nemogućih problema, inače će vam brak automatski biti osuđen na propast? Ne znači – i u braku se može učiti i sazrevati; ako uđete u brak nezreli i bez sposobnosti za samostalnu sreću i samostalno rešavanje problema, postoje šanse da taj brak neće potrajati – šanse, ali ne i sigurnost. A stoprocentna sigurnost da će brak uspeti ne postoji ni u kom slučaju.
Treba biti svestan toga da naša sreća najvećim delom zavisi od nas samih, kao i da brak ne predstavlja savršenstvo sam po sebi, već je dobar onoliko koliko su oba partnera, zajedničkim trudom, u stanju da ga učine dobrim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.