U trendu

I najsnažnije žene padnu na njihov šarm: Evo kako da se oslobodite narcisa i sebičnjaka

Odnos s narcisoidnim muškarcem je na početku „opojan“, imate osećaj da ovakvu kosmičku povezanost još niste doživeli. On je harizmatičan, šarmantan, zanimljiv, pun poštovanja, zaljubljen u vas, ali čim osvoji vaše srce, pokazuje svoje pravo lice. Narcisu nedostaje empatija, oni nikada neće razumeti vaša osećanja, sebični su, vole da kontrolišu, kritikuju i narušavaju samopouzdanje partnera, posebno ako posumnjaju da je uspešniji i bolji od njih u mnogim sferama.

Oni nisu u stanju da budu partneri koji vole i podržavaju. Narcisi će koristiti manipulativne taktike kako bi vas držali pod svojom kontrolom, a moguće je da ćete čak poverovati da ste vi krivi za njihovo ponašanje, piše Sensa.hr.

Osobe koje su glavna „meta“ narcisoidnih muškaraca su najčešće one koje su imale narcisoidnog roditelja, žene s preterano razvijenim osećajem empatije, osobe koje žrtvuju svoje potrebe naspram tuđih, oni koji ne veruju da zaslužuju ljubav i imaju nisko samopouzdanje.

Evo kako da prestanete da privlačite narcise i sebične partnere:

1. Postavite i držite jasne granice

U redu je da ste empatični i pažljivi prema drugima – to su osobine vredne divljenja. Ali, to nije uslov da žrtvujete i ignorišite svoje potrebe i želje u ljubavnoj vezi. Ako dopustite loše ponašanje jer ne postavljate granice i ne držite ih se, ostaćete otvoreni za manipulaciju od strane narcisa. Postavljanje i držanje granica je najmoćniji potez koji možete da preduzmete kako biste razbili ovaj obrazac. Narcis će ignorisati i više puta pomerati vaše granice, ali ne odustajte od njih.

2. Nemojte da vas zavara trenutna intimnost

Čak i ako je privlačnost među vama jaka, nikada ne ignorišite crvene zastavice. Proces upoznavanja bi trebalo da potraje. Pričekajte dok vam ne dokaže da može da zadovolji vaše potrebe i pažljivo ga posmatrajte kada dođe do sukoba ili neslaganja. Pogledajte da li je sposoban da sagleda situaciju iz vaše perspektive.

3. Obratite pažnju na misli i osećanja koje izaziva u vama

Nakon razgovora s njim stalno preispitujete sebe? Osećate se nesigurno, uznemireno i kritikujete sebe? Ako stalno preispitujete i krivite sebe, moguće da je narcis već uspostavio kontrolu nam vama i da manipuliše. Osećaj euforije i opsesivno razmišljanje o njemu takođe može biti znak upozorenja.

4. Postavite zahteve i posmatrajte kako on odgovara

Narcis neće biti zainteresovan da zadovolji vaše potrebe. Možda će vam reći da hoće, ali to se nikad neće dogoditi. Narcisi vide vaše potrebe kao konkurenciju svojima.

5. Izgradite svoje samopouzdanje

Počnite sklapanjem sporazuma sa sobom i obećajte da ćete ga se pridržavati. Ako zaboravite ili napravite grešku, počnite iznova. Svaki dan je nova prilika za rad na sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar