U trendu

I oni žele jednakost za oboje

Često se priča o izjednačavanju žena s muškarcima i o tome da one žele ista prava u vezi. Treba da ih imaju, naravno. Ređe se spominje to da ima muškaraca koji osećaju da ih njihova partnerka isključuje iz mnogih aspekata zajedničkog života, a posle toga ih optuži da ne učestvuju dovoljno.
Odmah da kažemo da ovo nije tekst protiv žena, niti se odnosi na svaku postojeću vezu – radi se samo o tome da postoje i veze s problemom koji ćemo opisati. Ozbiljne veze, brakovi.
U početku veza teče jako lepo, dovoljno lepo da partneri reše da se venčaju. I počnu dogovori o venčanju – dogovori koje uglavnom prave buduća mlada (koja je odmalena sanjala venčanje u belom) i njena majka, a budućeg mladoženju ne pitaju šta bi on želeo. To se često čini bez ikakve zle namere, samo se sledi kliše da muškarca ionako ne zanima da se bakće sa svim tim sitnicama – a zanima ga, jer je reč i o njegovom venčanju. Muškarac tu zaključi da, kad se o bračnom životu radi, njegova draga želi sve da organizuje, da se od njega očekuje da se skloni sa strane i da ne smeta. Takvo ponašanje usvoji i kasnije u braku – pušta ženu da se ona brine o domaćinstvu, dok se sam sakrije iza novina, kompjutera ili televizora i trudi se da ne smeta. Rodi se dete, on se boji da ne smeta i da ne povredi bebu, ona deluje kao da se sasvim dobro snalazi i sama, i on se i dalje oseća isključenim. A onda ona u nekom trenutku vrisne na njega da joj uopšte ne pomaže, da sve mora sama, i on ništa ne razume: zar nije radio upravo ono što se očekuje od njega?
Ima žena koje smatraju da je muškarčeva glavna uloga da donosi novac u kuću i na taj način brine o porodici, eventualno da ih brani ako upadne provalnik, dok su odluke o domaćinstvu i deci njihova briga – takvoj ženi bilo bi potpuno neprirodno da se s mužem dogovara šta će sutra da kuva. Međutim, ima i žena koje žele da njihov dragi učestvuje u svim aspektima zajedničkog života, ali ga opisanim postupkom nesvesno od starta isključe, a kasnije ne razumeju kako on ne shvata da je sad u braku i da ima neke nove obaveze.
Kako rešiti ovakvu situaciju? Starom dobrom komunikacijom – od samog starta. Mislite da je vaš dragi nezainteresovan za pripreme venčanja? Ne nagađajte, pitajte ga, njegov odgovor bi vas mogao prijatno iznenaditi. I kasnije je dobro otvoreno komunicirati o svemu, dogovarati se šta će biti čije obaveze, šta će se (ili neće) raditi i kako. Tako se niko neće osećati isključenim ni zapostavljenim, kao da smeta ili kao da su sve obaveze na njoj/njemu, već će se kao punopravni članovi bračne zajednice osećati oboje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.