U trendu

I tata može da pripomogne dojenju

Čest je slučaj, kada se u porodici rodi prvo dete, da mlade tate misle kako nemaju nikakvu ulogu u dojenju deteta, a i mlade mame će deliti to mišljenje. Međutim, i tata može da pomogne – a u prvim danima nakon povratka porodilje kući njegova pomoć je dragocena.
Kad se vrati kući s bebom, mlada mama je još uvek prilično daleko od potpuno oporavljene nakon porođaja, pa je na ocu da obezbedi udoban i siguran dom, kao i da što je moguće više olakša partnerki. Ima onih koji smatraju da majka treba da sve može sama, i nije da je mladoj majci neizvodljivo da sve postigne sama ako baš mora, ali bi takvo ponašanje bilo tipičnije za neke životinjske rodove nego za ljude.
Naravno, otac ne može bukvalno da doji bebu, ali može da je pripremi. Može da je presvuče, da je prinese majci na grudi, dok će se ona za to vreme udobno nameštati i pripremati za dojenje. Posle dojenja, tata može da nosi bebu dok ona ne izbaci višak progutanog vazduha.
U nekim slučajevima tata može da pomogne i tako što će ohrabriti ženu da uopšte doji, kao i da nastavi s dojenjem, jer se neke žene boje da će im dojenje „pokvariti grudi“ ili iz drugih razloga ne žele da doje, a taj način ishrane je ipak najzdraviji za novorođenče, da i ne spominjemo da stvara bliskost između majke i deteta.
Još nešto: time što će u najvećoj mogućoj meri pomagati partnerki oko dojenja njihovog deteta, mladi tata se zbližava i s bebom i, na nov način, sa svojom partnerkom, pa se tako stvara porodica u kojoj se svi osećaju sigurno i voljeno – nema nikakvog udaljavanja između partnera niti zahlađenja njihovih odnosa nakon što je bepče rođeno. Tata se ne oseća zapostavljeno otkad je beba stigla u kuću, jer aktivno pomaže oko nje, a i mlada mama će, uz svu partnerovu pažnju, teško doći na ideju da mu je nakon porođaja odbojna jer je „ružna i debela“ – njegova svakodnevna nežnost i pažnja će je uveravati u suprotno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.