I volite se i mrzite se

Već neko vreme ste u vezi, bilo je lepih trenutaka, kao i onih manje lepih, ali uglavnom preovlađuju oni dobri. Zato ste rešili da napravite korak napred – da živite zajedno, ili da se venčate, ili već neku vrstu pomaka u vezi. Nekako vam se čini da je tada sve krenulo nizbrdo.

Recimo, oboje puno radite. Oboje s posla dođete umorni i nervozni. Dok niste živeli zajedno, kad dođete s posla, mogli ste da radite šta hoćete, brzinom kojom hoćete – mogli ste da uđete u kupatilo i ne izlazite dva sata ako vam se tako dopada, ili da odmah napadnete frižider, ili da neodređeno dugo vreme vegetirate ispred televizora, ili… Imali ste neki svoj metod za izlaženje na kraj s neraspoloženjem i umorom, a partnera ili partnerku biste videli onda kada biste bili spremni za to, koliko-toliko odmorni i raspoloženi. Toga sad nema. Ne možete da budete u kupatilu koliko hoćete, jer je potrebno i partneru ili partnerki; ako navalite na ono što je već u frižideru, partnerka može da se žali da nećete da jedete ono što vam ona sprema; vi biste da gledate u prazno, a partner ili partnerka da se ispričaju s vama – i svađe počnu.

Takvi sukobi umeju da budu prilično žestoki, toliko žestoki da u nekim trenucima osetite čak i mržnju prema osobi koju inače volite. Kasnije se, naravno, zapitate da li je to normalno – da nekoga jako volite, ali da ga povremeno i mrzite. Da li je to znak da se kraj veze približava?

Ovakvo osećanje i ljubavi i mržnje u stresnim situacijama nije nenormalno, nije ni neobično. Ipak, trebalo bi povesti računa da to ne ode predaleko, u neku patološku situaciju. Kako? Tako što ćete naći neki trenutak kada ste oboje smireni i razgovarati o problemu. Pre toga bi bilo dobro da razmislite i da otkrijete šta je tačno ono što vam smeta u ponašanju vašeg partnera ili partnerke, koje su vaše potrebe ugrožene i na koji način.

A onda, u razgovoru s partnerom ili partnerkom, napravite dogovor. Jasno je da nećete moći da se ponašate onako kako ste nekada navikli; neophodno je da se delimično prilagodite jedno drugom. Zato je bitno da smislite šta vam je stvarno važno od vaših nekadašnjih navika, a bez čega biste mogli, i da i vaš partner učini isto. Onda se možete dogovoriti kako da uz kompromise uskladite ispunjavanje svojih potreba i tako uklonite razlog za ovu vrstu svađa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.