U trendu

Izbegnite konflikte: Ova rečenica sprečava brojne svađe u vezi

Kada bi vam neko rekao da postoji magična rečenica koja sprečava ili barem ublažava brojne svađe u ljubavnim vezama, zasigurno biste je češće koristili. Zar ne?

Imate li ponekad osećaj da između vas i vašeg partnera postoje nesporazumi koji rezultiraju često posve nepotrebnim svađama? Događa li vam se da sitni konflikti znaju eskalirati, a izrečene reči vas samo udaljavaju? To su sve znakovi da treba da poradite na zajedničkoj komunikaciji, piše Novi list.

Komunikacija je osnov svakog kvalitetnog i dugoročnog odnosa, bio on zapravo onaj ljubavni ili prijateljski. Ali, često se dogodi da u jeku konflikta ne znamo dobro da izrazimo svoje emocije i gledišta zbog čega izgovorimo ono što često ne mislimo.

Da li vam se dogodilo da u raspravi ili pak svađi izgovarate reči poput “Ti mene ne razumeš”, “Ti me isključuješ” ili “Ti nešto kriješ”? Kada malo bolje pogledate sve su to rečenice koje na prvu optužuju osobu kojoj su usmerene za nešto, bilo da je u pitanju ponašanje ili pojedini postupak.

Vaša osećanja se mogu iskazati na način koji pokazuje više razumevanja te automatski nije usmeren kao napad na partnera. Zato probajte sa sledećom magičnom rečenicom: “Imam osećaj da…”. Kako Freundin.de piše, ova komunikacijska strategija potiče od psihologa Maršala B. Rosenberga.

Bazira se na tome da se partneru iznosi unutrašnji osećaj bez da ga za nešto optužujete. Na primer, vaš partner u zadnje vreme provodi puno vremena s novim prijateljima. U većini slučajeva vas ne poziva na druženja zbog čega se osećate isključeno. Umesto da ga napadnete s rečenicom “Ti ne želiš da sam deo tvog života”, komunikaciju započnite s rečenicom “Imam osećaj da ne želiš da se družim s tvojim novim prijateljima.”.

Uspeh ove komunikacijske strategije leži u tome da partner počinje više da shvata kako se vi zapravo osećate, odnosno kako njegovi postupci znaju da utiču na vas. Ne oseća se da ga napadate nego mu iskazujete kako se osećate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar