U trendu

Jedan detalj tokom seksa važan je koliko i predigra, mnogi ga zaborave

Kod većine muškaraca se seksualne aktivnosti završe u trenutku kad je žena fizički zadovoljena, ženska percepcija je potpuno drugačija.

Većini žena je potrebno i maženje zbog kog će se nakon seksa osećati spokojnom i srećnom, prenosi Zadovoljna.hr.

Kao i grljenje, maženje povećava proizvodnju oksitocina u telu, odnosno hormona ljubavi. Njegovo se lučenje pojačava i tokom orgazma, a doprinosi i podizanju raspoloženja i jačanju odnosa među partnerima.

Intimnost nakon seksa jednako je važna za žensko zadovoljstvo kao i predigra, kaže dr. Robin Milhauzen, profeskorka seksualnosti na univerzitetu Gvelf.

Većina žena se nakon seksa oseća ranjivim, a nekoliko minuta intimnog maženja kod žena izaziva osećaj sigurnosti. To je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete da učinite kako biste poboljšali svoju vezu.

Odvojite bar šest minuta da se poigrate s njenom kosom, češkajte je po leđima, poljubite je u obraz ili čelo i dajte joj kompliment o tome kako je dobro biti s njom, predlaže dr Milhauzen i navodi koje su još dobrobiti maženja nakon seksa.

1. Maženje nakon seksa smanjuje nivo stresa

Hronični stres bi trebalo da prepoznamo i na vreme reagujemo kako bismo spasili svoje zdravlje. Maženje je, smatraju stručnjaci, najbolji, najlakši i potpuno besplatan način da pronađemo unutrašnji mir.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Biological Sciences“ tvrdi da oslobađanje oksitocina u telu može da smanji nivo hormona stresa, kortizola. Druga studija objavljena u časopisu „Association for Psychological Science“ otkriva da oksitocin može da pomogne u ublažavanju simptoma nelagode.

2. Poboljšava imuni sistem

Osim oksitocina, maženje podstiče telo da stimuliše serotonin i dopamin. Nakon što se to dogodi, sva tri hormona rade usklađeno kako bi zaštitili telo od štetnih infekcija, jačajući tako vaš imuni sistem.

3. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Redovno maženje nakon seksa može da pomogne u kontroli visine krvnog pritiska. U istraživanju sprovedenom na 59 žena meren im je krvni pritisak pre i nakon grljenja s partnerom. Eksperiment je otkrio ne samo značajno snižavanje krvnog pritiska, već i visok nivo oksitocina u telu.

4. Jača emocionalnu vezu između partnera

Ako želite da zadržite zdravlje i radost u vašoj vezi, morate se više maziti. Nakon seksa su žene posebno ranjive, a muškarcima se spava. Iako ih zbog toga ne možemo kriviti jer je to stvar biologije, treba im objasniti koliko nam maženje znači. Kad im jednom otvorimo oči, verujemo da će nas maziti puno češće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar