U trendu

Seksualni problem starijih parova

Kako ljudi stare, tako im dolaze problemi koji uz kasnije godine idu – između ostalog, i neki problemi povezani sa seksom. Nekada se ti problemi ne prepoznaju na pravi način, pa donesu dodatne teškoće u odnosima. Evo jednog takvog problema.

Muškarci su u tinejdžerskim godinama često u stanju da se seksualno uzbude već na sam prizor nage ili polunage devojke, ili i bez stvarne devojke pred njima – dovoljno im je da zamisle seksi prizor. S godinama, ova sposobnost prirodno opada, da bi nakon nekog vremena u potpunosti nestala. Ova pojava je sasvim normalna. Ona ne znači da će starijem muškarcu (starijem, recimo, od 50 godina) biti nemoguće da se seksualno uzbudi – ni približno – već samo da mu vizuelna stimulacija neće biti dovoljna, biće potrebno nešto više od toga (stimulisati i ostala čula).

Sad, nisu svi muškarci svesni ove pojave. Oni osećaju da ne mogu da dobiju erekciju onako lako kao ranije, ali ne znaju uzrok tome, pa nekad pogrešno procene zbog čega dolazi do problema. Onda, recimo, smatraju da s voljenom osobom, s kojom su već 20 ili 30 godina u braku, ne doživljavaju erekciju jer im je ona postala fizički neprivlačna (ugojila se, koža joj više nije onako zategnuta, mišići su joj oslabili, pogrbila se…). Čak i odbijaju seks s osobom koju i dalje vole i krivicu za to svaljuju na njen fizički izgled. Treba li uopšte pominjati u kojoj je meri to bolno za partnerku i koliko se loše, poniženo i neprivlačno ona oseća zbog toga? A, kao što smo rekli, problem uopšte nije u njenom izgledu, već u jednoj sasvim prirodnoj pojavi.

Naravno, može da se desi da partnerka prestane fizički da privlači svog muškarca, ali to najčešće ide u kompletu sa sve hladnijim odnosima – nije to samo na fizičkom nivou nego se oni sve više i na emotivnom nivu udaljavaju jedno od drugog. Ipak, ovaj tekst ne govori o tome, već o partnerima koji se i dalje vole, a on tvrdi da ne želi seks s njom jer mu ona više nije dovoljno atraktivna. Drugim rečima, laže sebe da mu ona nije privlačna, jer ne zna kako drugačije da objasni to što više ne dobije erekciju već kad vidi voljenu osobu nagu.

Šta se ovde radi? Muškarci bi trebalo da budu svesni da je ovo normalna pojava koja ide s godinama i da ih to što se na sam prizor ne uzbude ne obeshrabri, već da pokušaju i s direktnijom stimulacijom. A dame bi mogle da partneru nežno saopšte o čemu se radi (ovo je moguće uraditi ukoliko partner nije toliko primitivan da bi fizički nasrnuo na vas na nagoveštaj ideje da bi problem mogao biti u njemu) – i da zatim predlože da im na licu mesta (ako je mesto prikladno za to) pokažu da i dalje i te kako mogu da ih uzbude. Sve to uz dosta obazrivosti, naravno, jer je pitanje osetljivo.
Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.