Jedina stvar koju nikada ne smete reći tokom svađe s partnerom

U bilo kojoj vezi između dvoje ljudi, svađe s vremena na vreme su normalne – čak i zdrave. Verovatno ste svesni očiglednih stvari koje treba izbegavati po svaku cenu, kao što su uvrede, vrištanje i što je najvažnije: bilo koji oblik fizičke povrede. Ali postoji još jedna suptilnija stvar koju zaista ne bi trebalo da radite tokom svađe sa partnerom, i to je neverovatno česta, piše Mixer.hr.

Pa, tehnički, to su dve stvari. Naime, trebalo bi da izbegavate korišćenje reči ‘nikad’ ili ‘uvek’. Drugim rečima, svaki put kada vaš partner zaboravi da podigne svoje prljave čarape sa poda, nemojte odgovarati sa: „Uvek ostavljate svoje stvari oko sebe“. Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja, pokušajte da ne vičete instinktivno: „Nikad me ne slušaš!“

Čak i ako je to tačno, u šta sumnjamo, reči poput „uvek” ili „nikad” mogu da nateraju drugu osobu da se brani, a razgovor ne može biti produktivan kada se bilo koji od partnera čuva. Suočimo se s tim, teško je aktivno slušati i rešavati probleme kada ste toliko fokusirani na svoj kontranapad. To ne znači da treba da prećutite svoja osećanja. Važno je da budete iskreni u vezi sa svojim brigama i besom, normalno je da vam smetaju stvari poput loših komunikacijskih veština ili čestog kašnjenja, ali razgovor o ovim stvarima može produbiti vaš odnos i zbližiti vas. Naravno, ako konfliktima pristupite na miran i normalan način.

Dakle, šta koristiti?

Efikasniji pristup od napada sa „uvek” ili „nikad”: koristite „ja izjave” i preformulišite svoju frustraciju kao zabrinutost – ne kao optužbu. Na primer, pre nego što svom partneru naterate vreme da uvek zaboravlja na sastanke, započnite razgovor sa „Stvarno sam se radovao večeri sastanka, šta se dogodilo?“ Ili, ako činite mnogo za njih i ne osećate se kao da vam zahvaljuju na tome, pokušajte nešto poput: „Osećam se kao da ne priznajete trud koji sam uložio da provedem više vremena zajedno. Šta mislite o tome?“

Na ovaj način razgovor započinjete iz radoznalosti, umesto da krenete od pretpostavke da vaš partner ‘nikada’ ili ‘uvek’ nešto radi”. Na taj način ćete lakše rešiti problem i nećete dovoditi svoju vezu u nevolje. Na kraju krajeva, u zdravoj vezi, krajnji cilj rešavanja problema je jačanje vaše veze — a ne „pobeđivanje“ u svađama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.