Kad prijateljice ne prihvataju da više niste „singl“

Imate prijateljice koje su vam veoma drage. Imale ste i gomilu zajedničkih rituala, poput zajedničkih odlazaka u kupovinu, zajedničkih izlazaka, kafenisanja, flertovanja s muškarcima… Svi iz ekipe bili su „singl“. Onda se nešto promenilo. Upoznale ste muškarca. Izlazite s njim, zasad vam je veoma lepo zajedno. Trebalo bi da budete srećni, ali imate veliki problem – svoje prijateljice.

One se ponašaju kao da ste i dalje sami. Još uvek vas u istoj meri zovu da izlazite i ljute se kada odbijete. Nije da ih vi zanemarujete; trudite se da i dalje izlazite s njima, samo to činite ređe, jer sada slobodno vreme morate da delite na više delova nego ranije. Vaše prijateljice to ne prihvataju.

Plus, i dalje očekuju da nastavite da flertujete sa zgodnim barmenima kao što ste i ranije činile, a vama se jednostavno ne flertuje. Dopada vam se vaš muškarac, ne želite da flertujete s nekim sa strane. Kad to pokušate da objasnite prijateljicama, one se naljute. Pretvaraju se da nisu ljute i da razumeju, ali vidite da im vaše ponašanje nimalo nije po volji – baš kao što se ni vama ne dopadaju njihove šale da više uopšte niste zanimljivi. Šta, njima je kod vas bilo zanimljivo samo to što ste povremeno flertovale s nekim?

Moguće je da želite da se izvrištite na prijateljice, da im kažete da odrastu već jednom i da prihvate da konačno imate nekog. Možda želite i da ih glasno optužite da su ljubomorne na vašu sreću. Ipak, ne bi bilo pametno da to uradite – tako ćete ih samo uvrediti i odbiti od sebe, a to vam nimalo neće pomoći. Šta onda učiniti?

Ponašanje vaših prijateljica pre svega potiče od straha od toga da će vas izgubiti. U redu, moguće je da postoji i izvesna doza ljubomore, ali ako su vam one iskrene prijateljice, onda je njihov glavni problem strah. Taj strah nije bezrazložan – zaista se često dešava da neko, muškarac ili žena, jednom kad bude u vezi, jedva da se uopšte viđa s prijateljima. Posao, partner ili partnerka, posao, partner ili partnerka – slobodnog vremena nema baš mnogo i u žaru veze prijatelji ispadnu iz rasporeda.

Dakle, ono što treba da uradite jeste da umirite strahove svojih prijateljica. Recite im da vam je i dalje veoma stalo do njih. Sada imate manje vremena za njih nego ranije, ali to ne znači, niti će ikada značiti, da ste ih zaboravile niti da ćete ih zanemariti. Zamolite ih da se raduju vašoj sreći i obećajte da ćete im uvek ostati prijateljica – prijateljica s nešto manje vremena, ali i dalje iskrena prijateljica kojoj je stalo do njih. Dajte im vremena da se naviknu na novonastalu situaciju.

Ako ovaj postupak ne pomogne i prijateljice nastave da se ružno ponašaju prema vama? Onda biste mogle da se zapitate koliko su vam one zaista prijateljice – postoje „prijateljice“ koje pristaju da budu s vama samo dok su centar vašeg sveta, ali koliko vi želite da se družite s takvima?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.