Kad se previše trudite oko veze (2)

Veza ne može uspeti ukoliko se oko nje ne potrudite i vi i voljena osoba, ali postoje situacije kada se jedno od partnera previše trudi, bilo oko osobe koja nije vredna toga ili nije zainteresovana, bilo oko osobe koja jeste vredna truda, ali joj se ne dopušta da to i pokaže, odnosno da i sama učini nešto. Tada bi trebalo prvo realistično proceniti situaciju i same sebe, a onda razmotriti šta dalje.
Razmislite da li je veza u kojoj ste vredna toga da u njoj ostanete. Jednom kad steknete realističnu sliku o svojoj vezi, čak i ako se u njoj osećate loše, ne znači da je morate smesta prekinuti (ili, ako pokušavate da s nekom osobom budete u vezi, jako vam je stalo do toga, a ona ne uzvraća, ne znači da smesta morate da odustanete). Samo razmislite o tome da li zaista želite da budete s tom osobom. Ako želite, razmotrite da li je ta osoba voljna da se zajedno s vama potrudi da veza postane bolja. Ukoliko prestanete da se u toj meri trudite i da ulažete toliko mnogo, može se desiti da time oslobodite dovoljno prostora da i voljena osoba može nečim da doprinese i pokaže vam da jeste voljna da se potrudi oko vas – ako joj i ne pružite šansu da nešto učini za vas, nikada nećete saznati da li je stvarno sebična i samoživa ili samo nije imala priliku.
Upitajte sebe sledeće: u kakvom je stanju ostatak vašeg života (ono što nije direktno povezano s vezom), da li premalo spavate ili na drugi način ne vodite računa o sebi, da li slabije radite i da li ignorišete prijatelje. Ako vam je život generalno uzev bedan i/ili na neko od preostala tri pitanja odgovorite sa „da“, bila bi dobra ideja da počnete manje (nego dotad) da ulažete u vezu, a više u one aspekte života koje ste zapustili. Setite se da niste samo osoba koja je u vezi, već i neko ko radi, ima prijatelje, neko ko bi trebalo da vodi računa i o sebi i svojim potrebama.
Kako biti siguran da nećete opet dospeti u lošu vezu? Stopostotnih garancija nema (to ni za bojler ne možete da dobijete, a ne za nešto toliko kompleksno kao što je veza). Međutim, ako sebe konstantno podsećate na to da ste vredni toga da budete srećni, voljeni, i u vezi u kojoj postoje međusobna podrška, razumevanje i poštovanje, smanjujete šanse da ponovo budete u vezi u kojoj kao da se samo vi trudite. Ako konstantno učite iz svojih veza, gradite na onom što je pozitivno i oslobađate se negativnog, u svakoj sledećoj vezi bićete bliže sreći.
Da biste to uspeli, moglo bi da vam pomogne sledeće. Pažljivo razmislite o sebi i svojim potrebama i, što je preciznije moguće, o tome kakvu osobu želite da s njom budete (u dužoj ili kraćoj vezi, svejedno – ima faza kada želimo samo kratke veze bez mnogo obaveza i to je sasvim u redu). U to uputite i neku blisku osobu kojoj je stalo do vas (prijatelja, prijateljicu, brata, sestru – iz praktičnih razloga najčešće bude najefikasnije ako je to neko ko približno pripada vašoj generaciji). A zatim, kad ste u vezi, uz pomoć te bliske osobe proveravajte da li je ono što u vezi dobijate ono što ste rekli da vam je potrebno i da želite (naravno da se to vremenom može modifikovati), barem kad se o glavnim stvarima radi. Nemojte ostajati u vezi samo zato što se bojite usamljenosti ili priznavanja da ni ta veza nije nešto oko čega se vredi truditi. Oslušnite svoja osećanja i svoje instinkte, trebalo bi da vam pomognu da pronađete ono što želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.