Kada ćete upoznati pravu ljubav: Matematika zna odgovor

Ljubav je zaista igra brojevima, a matematičari su uspeli da izračuna doba u km ćemo, najverovatnije, upoznati svog savršenog partnera.

Matematičarka dr. Hena Fraj sprovela je istraživanje koje je otkrilo tačne godine kada ljudi pronalaze pravu ljubav. U svom istraživanju oslanjala se na matematičke obrasce, statistiku i algoritme, uključujući i ono što je nazvala ‘teorijom optimalnog zaustavljanja’.

Matematika nam govori da su šanse za pronalaženje prave ljubavi među ljudima koje poznajemo tokom prvih 37 posto vašeg ljubavnog života vrlo niske. Recimo, ako želite da se venčate pre 40. godine, a prvi put ste počeli da izlazite s 15. godina, to znači da verovatno nećete pronaći idealnog partnera od 15. do 27. godine.

Između 27. i 35. godine je ‘prozor’ koji vam omogućuje da odaberete nekoga ko je bolji za vas od svih s kojima ste ranije izlazili. To je zato što se tada možete osvrnuti na svih onih 37 posto i uporediti ih.

Teorija dr. Fraj dovodi u vezu ljudsko ponašanje s matematikom, ali ljubav uvek nadilazi brojke. Matematika ne laže, ali ni srce. Dakle, ako ste pronašli nekoga s kim možete zamisliti da provedete ostatak svog života pre 27. godine, to ne znači da on nije vaša prava ljubav. Idite za onim što mislite da je najbolje za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.