U trendu

Kakav vam je odnos prema novcu?

Na šta najviše trošite novac? A vaš partner? Kad biste iznenada dobili veću sumu novca, šta biste s njom uradili vi, a šta vaš partner? Da li često zamerate partneru što je potrošio previše novca na nešto za šta mislite da je glupost? Zamera li on vama nešto slično?
Kakva su sad to pitanja? Pa nije sve u novcu! Naravno da nije; međutim, jedna od apsolutno najčešćih svađa u vezi jeste svađa (ili ne baš svađa, već sukob) zbog novca. Sukobi su različitog tipa. Nekad je optužba da partner (partnerka) previše troši, nekad da previše škrtari. Ponekad da troši na pogrešne stvari, ili da se nepotrebno "luksuzira" – ili pak da ne ume da uživa, a mogla bi.
Suština je u sledećem: otkrilo se da je jedna od jako bitnih "stavki" za opstanak veze ta da partneri imaju isti ili bar sličan odnos prema novcu. Nije toliko bitno da li su štedljivi, ili baš vole da uživaju u luksuzu, da li smatraju da je bolje uložiti novac u kola, ili putovanja, ili opremanje stana, u lično usavršavanje, garderobu (da, ima i heteroseksualnih muškaraca koji vole da troše na garderobu!)… Bitno je to da su im stavovi slični, to jest da su oboje štedljivi, ili vole putovanja, ili… Ukratko: bitno je da imaju slične vrednosti u životu, a novac je tu da obezbedi da se do tih vrednosti dođe.
Naravno, nije neophodno da se ovi stavovi u potpunosti poklapaju – po istom principu po kome nije neophodno da vas zanimaju baš iste stvari. Naravno da će u takvom slučaju ponekad biti neophodan kompromis (osim ako imate dovoljno novca da istovremeno možete i da nabavite kola i da kupite nov nameštaj za dnevnu sobu), ali u svakoj dobroj vezi je ionako neophodna sposobnost za kompromise. Problemi nastaju ako se partneri drastično razlikuju u odnosu prema finansijama. Tu se mogu očekivati česti sukobi.
Da li to znači da veza u kojoj partneri imaju različit odnos prema finansijama ne može opstati? Ne, ali biće potrebno jako mnogo ljubavi, tolerancije i razumevanja da se ovakva veza održi. Kao što smo rekli, novac kao takav nema posebnu vrednost, on služi tome da može da se dođe do onoga što je ljudima značajno u životu. Ako su vama i vašem partneru značajne potpuno različite stvari, pa, takvu vezu nije nemoguće održati, ali nije ni baš lako.
Ukoliko se vi i vaš partner prilično razlikujete po odnosu prema novcu, neka vas ovaj tekst ne uplaši! Verovatno i nije – verovatno vam je rekao samo ono što već i sami znate, a to je da imate dinamičnu vezu u kojoj je potrebno puno prilagođavanja potrebama onog drugog. Mi vam u tome želimo puno sreće!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar