U trendu

Kako da ne špijunirate kad bi mogli da vas prevare?

Pitanje iz naslova sebi je postavio velik broj ljubomornih, sumnjičavih, nepoverljivih osoba koje su u vezi. Problem sa špijuniranjem jeste što vam nikako ne može pomoći – time se uništava poverenje bez kojeg veza ne može da opstane, a ako je neko rešen da vas prevari, učiniće to špijunirali ga vi ili ne.
Ima onih koje bi, ma koliko sumnjali na voljenu osobu, jednostavno bila sramota da je špijuniraju, da čitaju njena pisma, njene mejlove, proveravaju njene SMS poruke i spisak poziva. A ima i onih koji, kad sumnjaju, ne mogu da se suzdrže od špijuniranja, proveravaju šta god stignu od komunikacija voljene osobe, traže tragove karmina na košuljama, njuškaju ne bi li osetili miris nepoznatog parfema ili kolonjske vode, preturaju po stvarima tražeći "dokaze"… Bude tu i prisluškivanja, pa i komičnog sakrivanja i praćenja. Nekad će sve to raditi iz potaje, a nekad će, uz to, i otvoreno sumnjičiti i propitivati osobu s kojom su u vezi, "preslišavati" je poput islednika u policijskoj stanici. I, kad vide voljenu osobu kako razgovara s nekim drugim, dobiće jalovo zadovoljstvo da mogu da kažu: "Znao/znala sam!"
Ako im neko skrene pažnju na to da je špijuniranje besmisleno, a njihove akcije povremeno na ivici sumanutog, biće uvređeni, odgovoriće da ne mogu drugačije. Neretko će biti uvređeni i kada ih osoba s kojom su u vezi zbog njihovog potpuno iracionalnog ponašanja ostavi – i, naravno, neće im pasti na pamet da krivicu potraže u sebi, samo su radili ono što su morali.
Čemu uopšte služi špijuniranje voljene osobe? Samim činom špijuniranja se ovo "voljena" dovodi pod veliki znak pitanja, jer kakva je to ljubav kad toj osobi u toj meri ne verujete da je špijunirate? Neverstvo bi, svakako, bila izdaja poverenja, ali špijuniranje je podjednako velika izdaja poverenja, podjednako veliko poniženje – kakva je to ljubav, ako na taj način osobu za koju tvrdite da je volite izdajete i ponižavate?
Molimo vas, bez špijuniranja. Šta je alternativa? Jedna mogućnost je poraditi na sopstvenom samopouzdanju, to će umanjiti osećaj nesigurnosti i smanjiti potrebu za tretiranjem voljene osobe kao da je kriminalac. Druga mogućnost je odmah okončati vezu, jer ako u njoj nema poverenja, ionako neće opstati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar