U trendu

Kako prepoznati da li imate posla sa „narcisom“: 1 znak da ste u nezdravoj vezi je zaista uznemirujući

Narcisi su osobe koje brinu samo o svojim potrebama, ignorišući tuđe, imaju ogroman ego i potpuno su nestabilni – jednog dana su slatki i šarmantni, a narednog vas spuštaju i ponižavaju. Oni često imaju nerazumna očekivanja od drugih, uzdižu svoje iskustvo i znanje iznad svih ostalih i pokazuju kontrolna ponašanja u odnosima.

– Narcisi mogu koristiti taktike suptilne manipulacije da utiču na ljude i situacije, u svoju korist. To može uključivati stvari kao što su pasivno-agresivno ponašanje, igranje žrtve ili suptilno podrivanje drugih kako bi zadržali kontrolu ili ojačali svoje samopoštovanje – ističe dr Anja Raja, diplomirani klinički psiholog.

Narcistički obrasci odnosa obično su nezdravi i neuravnoteženi.

– Narcisi imaju tendenciju da budu eksploatori, često formirajući odnose zasnovane na koristi, a ne na istinskoj emotivnoj vezi. Oni strateški biraju romantične partnere, prijatelje ili kolege koji im mogu pružiti status, bogatstvo ili veze. A kada im neko više ne služi svrsi, često ih ocrne ili odbace – upozorava dr Raja.

Ovakvi tipovi osobe umeju da bude veoma harizmatični, što čini lakšim da se zaljubite u njih. Međutim, taj šarm je obično kratkog veka, i kada pomisle da su obezbedili nečije divljenje ili lojalnost, njihove prave boje počinju da se pojavljuju.

Biti u vezi sa narcisom može biti štetno i, u krajnjem slučaju, narcistički obrazac odnosa može imati intenzivne emocionalne, psihološke i fizičke efekte.

Evo kako prepoznati toksičan obrazac.

1. Nedostatak empatije

Jedna od glavnih karakteristika narcizma je nedostatak empatije prema ljudima.

– U najboljem slučaju, neki narcisi mogu biti sposobni da pokažu intelektualnu empatiju, što je sposobnost razumevanja ili prepoznavanja tuđih emocija na cerebralnom nivou. Međutim, istinska empatija skoro uvek nedostaje: emotivna sposobnost da se iskreno povežu i dele nečije emocionalno iskustvo – kaže dr Raja za Mindbodygreen.

2. Hipersenzitivnost na kritiku

Narcisi su često defanzivni u odnosima, jer nastoje da zadrže kreiranu, uzvišenu sliku o sebi i zaštite svoj ego. Veoma su osetljivi na kritiku i imaju tendenciju da reaguju intenzivnom ljutnjom ili defanzivom kad se osećaju napadnutim ili ugroženim.

– Neki će na kritiku reagovati napadom, dok će drugi staviti sebe u ulogu žrtve kako bi izazvali sažaljenje, ali sve je to narcizam, na kraju balade – ističe psiholog.

3. Ekstremne emocije

Narcisi obično imaju poteškoća sa emotivnom regulacijom, odnosno upravljanjem emocijama, posebno kada je njihova slika o sebi ugrožena. Ovo može dovesti do intenzivnih reakcija kao što su izlivi besa, promene raspoloženja ili čak napadi depresije i anksioznosti.

– Ako se vaš partner često obrušava na vas ili zauzima veoma odbrambeni, borben ili povučen stav u vezi, ovo može biti znak upozorenja na narcisoidni obrazac veze – navodi dr Raja.

4. Konstantna kritika

Neko sa narcisoidnim osobinama može da projektuje svoju nesigurnost na drugoga, koristeći taktiku stida ili krivice.

– Narcisi mogu optužiti druge za svoje osobine ili ponašanja jer im je to način da skrenu pažnju sa sopstvenih mana – objašnjava Raja.

5. Nepoštovanje ličnih granica

U narcističkoj vezi, narcis može imati poteškoća da poštuje partnerove granice, kako emotivne, tako i fizičke.

Oni mogu postavljati nerazumne zahteve, upadati u privatnost svog partnera ili ih pritiskati da rade stvari koje ne žele, bilo da je u pitanju emotivni, intimni ili finansijski obrazac.

6. Nespremnost na kompromise i emotivna nedostupnost

Zdravo rešavanje konflikta je ključno u odnosu, ali sa narcisima to može biti veliki izazov.

– Narcisi se često bore da postignu kompromis u neslaganjima, jer to vide kao znak slabosti ili pokornosti. Ovo može dovesti do sukoba koji eskaliraju – naglašava Raja.

Ranjivost u odnosima nije uvek laka, ali za narcise ona je skoro pa nepostojeća.

– Oni se često bore da pruže podršku i empatiju koja je potrebna njihovim partnerima. Preziru osećanja ili potrebe svog partnera, fokusiraju se prvenstveno na sopstveno blagostanje i zadovoljstvo. Ovaj nedostatak emotivnog reciprociteta može učiniti da se partner oseća usamljeno i neispunjeno u vezi – ističe psiholog.

7. Nikada ne znate na čemu ste

Nijedna veza nije savršena, ali ako vaš partner čini da se konstantno preispitujete, osećate zbunjeno ili nesigurno, bojite se da ga uznemirite, verovatno imate posla sa narcisom.

– Oni funkcionišu po principu „uzdizanja i spuštanja“, stvarajući kod osobe adikciju. Menjaju vam percepciju, umanjuju samopoštovanje i povećavaju kodependenciju – upozorava dr Raja.

8. Odvajanje od prijatelja i porodice

Možda i najuznemirujući znak da ste u nezdravoj vezi, jeste težnja partnera da smanjite ili prekinete kontakt sa svojom okolinom.

Oni vrlo često mogu da navedu solidne razloge zašto im se neko iz vaše porodice ili kruga prijatelja ne dopada, ali znajte da je u pitanju manipulacija, kako bi vas izolovali i učinili zavisnim samo o njima, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.