U trendu

Kako uništiti sopstvenu vezu u 4 poteza?

Različiti su razlozi koji mogu dovesti do propasti veze, bilo da se radi o braku ili ne. Neki od razloga javljaju se češće nego drugi – evo koji su najčešći (na opisane načine ponašaju se i muškarci i žene, krivica nije do jednog pola više nego do drugog).

1. Stavljanje sopstvenih potreba ispred potreba onog drugog – uvek. Naravno da i vaše sopstvene potrebe treba da budu zadovoljene, u suprotnom biste se osećali nesrećno, zapostavljeno i iskorišćeno, ali ako samo na svoje potrebe mislite, dovodite do toga da se partner ili partnerka osećaju nesrećno, zapostavljeno i iskorišćeno. Na vama je da pružite, što više možete, da se potrudite oko potreba voljene osobe. Ako ona konstantno ne uzvraća istom merom, znači da pružate pogrešnoj osobi. Tada bi partneru ili partnerki trebalo skrenuti pažnju na problem, pa ako u razumnom roku (promene se ne događaju preko noći, za njih je potrebno vreme) ne dođe do poboljšanja, okončati vezu u kojoj se loše osećate.

2. Opravdavanje neverstva, bilo da se radi o emotivnom ili fizičkom neverstvu. Prevara voljene osobe nije opravdana. Ona je često simptom već postojećeg problema, ali nije rešenje tog problema, a svakako nije opravdana. Prevara povređuje voljenu osobu i uništava poverenje koje postoji među partnerima. Ako niste srećni u vezi i ne verujete da se to može popraviti, a mislite da biste s nekim drugim bili srećniji, prvo okončajte postojeću vezu, a onda se upustite u novu. Nemojte „štrpkati“ malo od jedne, malo od druge osobe, ni zbog njih ni zbog vas samih, jer tako ni ono što dobijate neće biti celovito i neće vam doneti potpunu sreću.

3. Očekivanje da će sve biti lepo i bez problema. Neće – u svakoj vezi se dese bar neki problemi. Nekom paru će se desiti problemi s novcem; nekome će smetati roditelji, rodbina ili prijatelji voljene osobe; mogu se desiti zdravstveni problemi, seksualni problemi, problemi s decom… U dobru i u zlu, kaže se, a ne samo dok vam je lepo, inače „nećete više da se igrate“. Ovo ne znači da treba stalno da budete zgrčeni i isprepadani zbog mogućih problema, ali budite svesni da će teškoće u nekom trenutku naići i da će na vama kao na paru biti da se izborite s njima, što znači da treba da se borite oboje, zajednički. Ako vam uspe, to će vam još i ojačati vezu, a ako pokleknete pred prvim problemom prosto jer se pojavio, bolje da niste ni počinjali vezu (osim što ste, eto saznali da ste za vezu nezreli).

4. Tražiti brzo rešenje. Život nije isto što i televizijska serija o porodičnom životu, u kojoj se u svakoj epizodi javi neki problem, ali u roku od pola sata, koliko traje epizoda, taj problem bude rešen. U životu, najčešće, rešavanje problema traje – ako, recimo, tražite da se voljena osoba promeni, čak i ako je ona voljna da se prilagodi vašim potrebama, proces menjanja će trajati. A biće neophodno i da se vi povremeno prilagođavate, jer zaista nije verovatno da ćete se od samog starta idealno uklopiti. Odbijte da se prilagođavate, odbijte da budete strpljivi (podrazumeva se da oba partnera treba da se prilagođavaju i budu strpljiva), i možete biti sigurni da će vam veza propasti.

Postoji još razloga koji mogu dovesti do propasti veze – mi smo naveli one najčešće. Izbegnite da se ponašate na opisane načine, kao i da budete u vezi s nekim ko se ponaša na neki od opisanih načina, i vaša ljubav imaće dobre šanse da opstane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.