Kako znati kada ste u ljubavi?

Ljubav je večna i nedokučiva tema o kojoj su se pišu najlepše pesme i romani, prave najbolji filmovi, stvaraju i ruše porodice, a zbog nje su se kroz istoriju vodili i ratovi.

Naučna definicija ljubavi ne postoji. Različite osobe imaju različitu definiciju ljubavi, jer nešto što je za jednu osobu zaljubljenost za drugu je požuda, za treću strast, a za četvrtu sreća…

Osećanja zaljubljenosti su različita, ali i promenljiva i potrošna. Međutim, kod svih stručnjaka i laika postoji saglasnost da ljubav podrazumeva fizičku, emocionalnu i psihološku privlačnost.

Neki od znakova zaljubljenosti koje bi trebalo imati:

  • fizička privlačnost
  • srećniji ste kada ste zajedno
  • srećniji ste kada mislite jedno o drugom
  • gledate sebe kroz oči partnera
  • lepše mišljenje imate o sebi
  • lepše mišljenje imate o drugima
  • međusobno poštovanje i cenjenje drugog mišljenja
  • razmišljanje o partneru podiže samopouzdanje i sigurnost

Postoje, međutim, i osobe kod kojih je prisutan strah od odbacivanja prilikom zaljubljenosti. Usmeravanje pažnje svojih misli i osećanja može takvim osobama pomoći u razumevanju situacije. Nevrednovanje osećanja i pažnje i nemogućnost oslanjanja na partnera često su znaci postojanja usplahirenosti i anksioznosti, što osobu udaljava od zaljubljenosti i uopšte od ljubavi.

Povremeni osećaj olakšanja u zajedničkim trenucima sa partnerom, kada mislite da ste povratili poverenje i bliskost, nije zapravo ljubav, iako vas intenzitet osećanja tera da mislite drugačije.

Čak i kada ste i vi i vaš partner zaista u ljubavi, ne može se predvideti duga i sigurna zajednička budućnost. Za odnos koji traje, oba partnera moraju biti uključena u međusobnu ljubav. To podrazumeva održavanje međusobne komunikacije u svim životnim prilikama, bilo da su one loše ili dobre, potpuno iskreno, sa svim što vam je i u glavi i u srcu.

Međusobni konflikti su neizbežan deo veze i odnosa između partnera, ali pouke iz tih konflikata mogu ojačati tu vezu.

Isto tako, i nerešavanje konflikata, neiskrenost i skrivanje svojih misli – najčešće dovodi do gubljenja ljubavi.

Najzdraviju ljubav imaju osobe koje se drže osnovnih stvari u ljubavi (fizička, emocionalna i psihološka privlačnost). Njihovom kombinacijom možete zadržati svoju ljubav u životu i u dobrim i u teškim vremenima koja dolaze i prolaze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.