Kažu da nisu takvi

Dešava se da upoznate novog muškarca ili ženu, počnete da izlazite s njima i već na jednom od prvih sastanaka oni učine nešto za šta se sledećeg dana izvinjavaju i objašnjavaju da zapravo nisu takvi. Samo, najčešće jesu takvi, samo što ne žele da to znate.
Šta je to što su uradili? To može da bude nešto što vam ne smeta, recimo, nastavili su da pokušavaju da spavaju s vama iako ste vi rekli „ne“ (a to ste rekli reda radi, ne zato što niste i vi to zapravo želeli), pa im je na kraju i uspelo (i oboje ste uživali). A može da bude i nešto u čemu niste nimalo uživali, kao što je napad besa kad se u nečemu niste složili s njima, ili čak i nešto nasilnije. Da li poverovati njihovom kasnijem izvinjavanju da zapravo nisu takvi, da ne znaju šta im je bilo?
Može da se desi da je to objašnjenje u nekoj meri tačno, nije da ne može. Osoba s kojom izlazite mogla bi da već neko vreme bude pod stresom, pa da se desi da joj se to skupi baš to veče kad je izašla s vama – to nije opravdanje da se istrese na vama, još manje za bilo koji oblik nasilja, ali jeste moguće da najveći deo vremena nije toliko agresivna. Ili, moguće je da ste se toj osobi zaista jako dopali i da je poklekla svojoj želji da što pre vodi ljubav s vama, možda stvarno ume i da se uzdržanije ponaša (želite li da se ponaša uzdržanije, ili vam je baš prijalo da vas neko u toj meri želi?). Pitanje je: kako postupiti u takvoj situaciji?
Za početak, biti svestan da ta osoba, mada postoje teoretske šanse da je i drugačije, najverovatnije jeste baš takva kao što je njen ispad pokazao (u to spadaju i sve „nisam to ja, to je alkohol/stres/štagod progovorio iz mene“ priče). A onda razmisliti da li vam se dopada što je ta osoba takva – ako se radi o tome da je strastvena, to može da uopšte ne bude loše (i onda joj možete polušaljivo reći, na „nisam ja zapravo takav/takva“, da je to šteta jer vam se baš dopao taj postupak – tako ćete je opustiti i staviti joj do znanja da vam se dopada takva kakva jeste, što ljudi uvek vole da čuju, naročito od nekoga do koga im je stalo i ko se njima dopada). Međutim, ako se radi o postupku koji vam se nije dopao, kao što je ispoljavanje previše agresivnosti, treba biti veoma oprezan. Ne znači da morate smesta raskinuti, ali je korisno otvoriti četvore oči i na sledeći signal da biste mogli da budete povređeni, jer ta osoba jeste takva kao što se prilikom ispada pokazalo, prekinuti vezu pre nego što zaista i budete povređeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.