U trendu

Koliko seksa je potrebno da biste produžili život: Brojka će vas zapanjiti

Na osnovu proučavanja iz 2017. godine objavljenom u časopisu Psychoneuroendocrinology, seks može pomoći u usporavanju starenja.

Naime, utvrđeno je da je seks barem jednom nedeljno povezan s dužim telomerima – zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije, piše The Healthy. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom.

Svakodnevni izveštaji

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prethodne sedmice imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dele, postajući malo kraći sa svakom deobom ćelije, prenosi Avaz.

Faktori koji utiču na razgradnju

Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomernog konzumiranja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao da bude koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Čini se da duži telomeri pomažu u sprečavanju bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar