U trendu

Koliko traje DOBAR seks, šta možete da uradite za pet minuta

Svašta se može uraditi za pet minuta: obariti jaje, poslušati dobra pesma, nahraniti kosa regeneratorom… Ili imati seks. Zato jer, u proseku, seks i ne traje duže. Ovaj iznenađujuće skroman rezultat pokazalo je precizno merenje Instituta za muško zdravlje (Institut für Männergesundheit) u Hamburgu.

Naravno da je taj podatak izazvao brojne komentare ženske strane:

– Ako muškarac može samo tako kratko, meni bi to bio razlog za razvod“, ili „Pet minuta, zabavno…“, „Meni se čini da stvar traje večno…“.

Hvalisanje
Ima mnogo zabavnih tekstova na tu temu. Na primer ona koju je objavio jedan proizvođač kondoma. Nakon odgovora prikupljenih od ispitanika, rangirao je zemlje po tome koliko dugo traje prosečno vođenje ljubavi u svakoj od njih. Na vodećem mestu je Nigerija s 24 minuta, a sledi Grčka (22 minuta). Francuska, poznata kao ‘zemlja dobrih ljubavnika’ sa 15 minuta je na pretposlednjem mjestu.

Njihovo istraživanje ipak ne otkriva jesu li svi govorili istinu ili su lažljivi hvalisavci jer rezultati se ni približno ne poklapaju s naučno dokazanim.

Realnost
Koliko je stvar sa trajanjem seksa relativna govori ispovest jednog muškarca:

– Uvek je trajalo vrlo kratko, sve bi bilo gotovo već nakon tri sekunde. Mojoj prvoj ženi to nije smetalo, nije marila previše za seks, a ja nisam znao za drugo. Ali kad sam sreo svoju sadašnju partnerku, to se promenilo. Prvo je mislila da sam dugo bez seksa pa mi se zato to događa, ali onda me poslala kod urologa. I pomogao mi je, otkrio neke trikove koji funkcionišu, na primer da razmišljam o nekim demotivišućim stvarima za vreme seksa. Odednom sam shvatio da seks može dugo trajati. I da stignem čak da isprobam razne poze.

Ovo već zvuči kao verovatniji scenario od onih 24 minuta, posebno ako znamo da se meri vreme od penetracije do orgazma. Profesor Frank Sommer sa Medicinskog centra Hamburg-Eppendorf pitao je parove upravo za trajanje tog čina.

Odgovor muškarca: 25 do 27 minuta. Odgovor žena: 12 do 15 minuta. A tada su te odgovore proverili sa štopericom u ruci… Rezultat je bio otrežnjujući: u proseku, izmereno vreme je bilo 3,11 minuta. Odakle tolika razlika? Pa, možda su ispitanici uračunali i vreme predigre. A možda jednostavno izgubimo osećaj za vreme dok vodimo ljubav?

Još jedno od iskustava koje potvrđuje da su stvari sa trajanjem seksa komplikovane glasi:

– Ja uvek doživim vrhunac vrlo brzo, a njemu treba beskrajno dugo. Kad to pričam prijateljicama, one misle da je to dodatno vreme luksuz u kojem treba uživati, ali meni to smeta. Dugo mu ništa nisam govorila da ga ne povredim, ali napokon sam mu rekla da ne mogu toliko. On je mislio da mora da izdrži najduže moguće, da je to meni super.

Je li duži seks zaista bolji?
Priče su različite, ali nameće se pitanje: ima li dobar seks veze s trajanjem?

Logično bi bilo da želimo da ono što nam je lepo i prijatno traje što duže. Nije lep samo orgazam, lepa je i predigra i sam čin i ne želimo da to prestane. Ipak, računica nije tako jednostavna. Romansiranu verziju da vođenje ljubavi mora da bude prekrasno, romantično i beskrajno dugo da bi bilo zadovoljavajuće podržavaju filmovi, knjige, mada to nema puno veze sa stvarnošću.

Istraživanje provedeno na Behrend koledžu u Pensilvaniji otkrilo je da je ženama nakon 13 minuta uglavnom dosta. Zato je najbolje oprostiti se od merenja dobrog seksa štopericom. Trajanje je samo jedan od aspekata, a pitanje „koliko dugo treba da traje?“ samo stvara pritisak.

Važnija su pitanja: kako volim da vodim ljubav, šta me uzbuđuje, šta mi smeta? Kad to znamo, i sve će drugo biti u redu. I „brzinski seks“ je mnogo puta odličan, kao i dugo vođenje ljubavi bez orgazma. A u najboljem scenariju, tih 5 minuta ako u njima zaista uživamo činiće se beskrajnim…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)