U trendu

Kondom kao zaštita od silovanja

Silovanje je nešto za šta nikada ne postoji opravdanje, ali ga, nažalost, nije uvek moguće sprečiti. Zato je dobra vest da je smišljeno novo sredstvo koje bi ženama moglo da pomogne da se zaštite – posebna vrsta kondoma.
Kako kondom može da zaštiti ženu od silovanja? Radi se o posebnoj vrsti kondoma, pravljenog za žene, koji se, kao i već postojeći ženski kondom, umeće u vaginu. Naziv tog kondoma je „Rapex“, i nedavno je patentiran u Južnoafričkoj Republici, zloglasnoj po broju silovanja (između ostalog, i zbog toga što je tamo broj zaraženih HIV-om veoma velik, a vlada sujeverje da je moguće osloboditi se zaraze ako je prenesete devici – nije bitno pristaje li devica na seks ili ne). Proizvođač je sedam godina čekao na licencu, dobio ju je, i „Rapex“ je u poslednjoj fazi pripreme.
Na koji to tačno način ovaj prezervativ za žene štiti od silovanja? Reč je o nečemu nimalo prijatnom za muškarce – u unutrašnjosti ovog kondoma nalazi se neka vrsta „zuba“, koji prilikom penetracije „zagrizu“ penis. Veoma bolno iskustvo. Naravno, zbog ovako drastičnog metoda, ovaj proizvod je kontroverzan i izvor mnogih polemika.
Ima onih koji smatraju da je „Rapex“ proizveden iz mržnje prema muškarcima, a drugi pak veruju da će taj proizvod pomoći prvo Južnoafrikankama, a onda i ostalim ženama širom sveta, da se manje plaše silovanja. Naravno, ne može se isključiti mogućnost zloupotrebe ovog kondoma, a i reakcija muškarca koji je povređen tim prezervativom mogla bi i te kako da bude opasna po ženu – jeste izbegla silovanje, ali nije sto posto sigurno da će izbeći i druge vrste nasilja.
Ipak, već i sama činjenica da ovaj proizvod postoji trebalo bi da mnoge koji su skloni ovoj vrsti nasilja navede da se zamisle pre nego što bilo šta pokušaju. Koliko će se pokazati uspešnim u praksi, ostaje da se vidi. Trebalo bi da se uskoro pojavi na južnoafričkom tržištu, a kada će dospeti i kod nas – nije nam poznato.

4 komentara
 1. Vladan V

  Kljusa, pa to je zakon 😉

 2. Marija V

  Bravo! Pa, nek razmisle pre nego što bilo šta pokušaju!

 3. Nataša Todorović

  Genijalno!

 4. Jovana Milojević

  Svaka čast.

Napišite komentar