U trendu

Kontrola kada se zaljubite

Zaljubili ste se i mnogo vam je lepo! Osoba s kojom ste je divna i predivna. Svi oko vas su divni i predivni, od kolega na poslu, preko komšija, pa do polivača ulica – onoliko koliko ostale uopšte primećujete. Osećate se kao da lebdite na oblacima, kao da vas je obuzelo najdivnije moguće pijanstvo, osećate se kao zaljubljena ptičica i razmišljate samo o osobi u koju ste zaljubljeni. U redu, na posao idete, zato što morate, ali inače sve slobodno vreme želite da provedete s tom predivnom osobom koju ste neverovatnom srećom pronašli.

Ovaj opis vam zvuči poznato? Prepoznajete se u njemu? Super, osećaj je stvarno divan. Zaljubljenost je predivna stvar. Svaki trenutak proveden s voljenom osobom je predivan. To kako se osećate nije ništa neobično – mnogi se tako osećaju kada se zaljube i ta faza traje između tri i šest meseci, mada se može desiti da traje i duže (ili nešto kraće). Samo, oprez!

Kakav sad oprez, kad vam je tako lepo? Pokušajte da ipak imate nekakvu kontrolu nad onim što radite. Ne, ne pokušavamo da vam pokvarimo uživanje u zaljubljenosti; radi se samo o tome da se lako može desiti da, dok se tako osećate, u potpunosti zanemarite porodicu i prijatelje. A porodične odnose, kao i prijateljske, ipak treba negovati ako želite da ih sačuvate. Ako želite da, kada faza „lude zaljubljenosti“ prođe, imate kojim prijateljima da se vratite, da imate još neku dragu osobu u životu osim svog fenomenalnog partnera ili partnerke.

Kako znati da li preterujete u opsednutosti osobom u koju ste zaljubljeni? Postavite sebi sledeća tri pitanja: da li ste doneli više od jedne odluke zbog koje ste prilično zažalili, da li zanemarujete porodicu i prijatelje i da li žrtvujete nešto što vam je važno zato da biste više vremena provodili s voljenom osobom. Ako na dva od tri pitanja odgovorite potvrdno, to je jasan znak da bi trebalo malo da se saberete. I pre nego što ste se zaljubili imali ste stvari i osobe koje su vas radovale, ne bi trebalo da ih izgubite.

Šta učiniti? Odvojite bar malo vremena za porodicu i prijatelje – oni će vam taman poslužiti kao kontrola koja vas može upozoriti ako previše skrećete s puta. Pomoći će vam i malo vežbanja – tri puta nedeljno po 30 minuta kardio-vežbi sniziće nivo dopamina, hormona koji je „krivac“ za osećaj euforije i neumerenost u ponašanju. Ne brinite, nećete zbog toga biti ništa manje zaljubljeni, samo ćete nad svojim životom ipak imati nekakvu kontrolu, zadržaćete i ostale životne radosti – u suštini, uživaćete još i više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.