Kreativna prevara – šta je to?

Većina ljudi će se složiti da u vezi ne treba da bude prevare. Kada, međutim, dođe do toga da se definiše šta je tačno prevara, tu se već mišljenja prilično razilaze, što može dovesti do sukoba.

Ne mislimo sad na onu primitivnu varijantu da muškarac sme da „švrlja unaokolo“ jer je muško pa ne može drugačije, dok žena ne sme jer se ne bi onda znalo čije je dete. Ne, mislimo na situacije kada oboje kažu da prevare ne sme biti, ni sa njegove ni sa njene strane, ali…

Ali, on će imati vezu na jedno veče, reći će da je to bio samo seks i da mu ta žena ništa nije značila, i neće to smatrati prevarom, mada će poludeti od ljubomore kad vidi svoju dragu da flertuje sa nekim. Ili, ako još uvek ne žive zajedno, ili ako nisu izričito rekli jedno drugom da nema „švrljanja“, nema veze ako povremeno imaju seksualni odnos sa nekim sa strane. On je na putu „švrljao“, smatra da je mogla i ona kod kuće da radi to isto, sve je u redu.

S druge strane, ima onih koji će smatrati da je i poljubac prevara, čak i da pogled može biti neka vrsta prevare. I, naravno, ako partneri različito definišu prevaru, to i te kako može dovesti do sukoba.

Šta učiniti? Najbolje je da se relativno rano u vezi pokrene razgovor o prevari, bez ikakvog optuživanja, samo da se vidi šta koji od partnera misli o tome i šta ko smatra prevarom. A onda bi se trebalo dogovoriti o zajedničkom viđenju prevare, tj. o tome dokle sme, odnosno ne sme da se ide. Ako partneru ili partnerki nisu jasna vaša gledišta, objasnite im zašto bi vas pojedini postupci povredili. Zvuči vam kao poslovni dogovor, kao nešto ne baš romantično? Možda i nije najromantičniji postupak na svetu, ali vam može doneti dragocenu jasnoću u vezu.

Uz ovakav dogovor, postaje nemoguće da neko kasnije kaže „ma nije to bilo ništa“, jer je u startu jasno i nedvosmisleno rečeno šta koga povređuje. Svesna povreda partnerovih osećanja ne može da bude „ništa“. Ovakav dogovor ne može da spreči da do prevare dođe, ali smanjuje verovatnoću da se to desi i sprečava kasnije nerazumevanje – a nedostatak šuma u komunikaciji jedan je od ključeva za uspešnu vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.