Krijete zdravstveni problem od partnera

Zdravstveni problemi mogu da budu veoma ozbiljna stvar, i kao takve ne bi ih trebalo kriti od partnera. A nije mali broj onih koji upravo to rade, i na taj način naude i sebi, i voljenoj osobi, i porodici, i vezi. Nemojte tako!
Nekada će neko kriti i od samog sebe da ima zdravstveni problem, to jest neće hteti da prizna sebi da se o tome radi, možda iz straha (ma nisu ti bolovi u stomaku ili glavi ništa, svakog nekad negde boli), možda jer bi bilo preteško suočiti se s problemom kao što je alkoholizam. Ukoliko osoba ni sebi ne priznaje da ima problem, ne radi ni na lečenju, a mnogo je problema koji neće proći sami od sebe. A ako sebi priznaje, ali krije od ostatka porodice, to je laganje i narušavanje poverenja, nekad uz odlaske kod lekara, nekad bez toga.
Može se desiti da neko iz porodice (partner ili partnerka, deca) primeti u čemu je stvar, ali je sasvim moguće, uz dovoljno foliranja, da ne saznaju sve, da i ne znaju da se radi o nečemu ozbiljnom. I tako obolela osoba ne dopušta sebi da primi podršku najvoljenijih, skrivanjem i laganjem uništava poverenje koje bi u porodici trebalo da postoji, plus i deci daje pogrešan primer kako se s problemima izlazi na kraj, što vremenom može da dovede do toga da i deca, jednom kad imaju probleme, ne rade na rešavanju, da rade sve pogrešno, to jest onako kako su videli od roditelja.
Vaše telo je vaše sopstveno, ali kada ste deo porodice, ono što se dešava vašem telu, vaše zdravlje, utiče i na ostatak porodice, pa je potrebno voditi računa ne samo zbog sebe već i zbog drugih. A ako problemi iskrsnu, dobro bi bilo podeliti ih s porodicom (kad su deca u pitanju, reći im onoliko koliko s obzirom na svoj uzrast mogu da shvate, nipošto ih ne lagati da su mama ili tata dobro kad dete vidi da to nije tačno), jer koji god da je problem u pitanju, podrška najmilijih puno znači i može puno da doprinese ozdravljenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.